Στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσέφερε, μυστικά, χρήματα σε ενόπλους προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιώτες ή στρατιώτες των κρατών-μελών του NATO στο Αφγανιστάν κατέληξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Και αυτό ενώ διεξάγονταν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει εδώ και μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως μια ειδική μονάδα των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με απόπειρες δολοφονίας και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και είχε στόχο να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και να πάρει εκδίκηση από αποστάτες, προσέφερε χρηματικές «επικηρύξεις» στους Ταλιμπάν, για να πραγματοποιήσουν επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον των δυτικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, πέρυσι. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου που ερωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει πως δεν είναι ενήμερος για ουδεμία τέτοια κατηγορία από μέρους των ΗΠΑ. «Εάν κάποιος μάς απευθύνει τέτοιες κατηγορίες, θα απαντήσουμε» σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ακραίοι ισλαμιστές ή και ένοπλοι κακοποιοί που είχαν στενή σχέση μαζί τους πιστεύεται ότι έχουν ήδη λάβει τέτοια χρηματικά ποσά, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα. Το 2019, 20 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στο Αφγανιστάν, όμως δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι εξ αυτών εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η Ουάσιγκτον μοιράστηκε τις πληροφορίες της με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι στρατιωτικοί του οποίου ήταν επίσης στόχοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής και της αφγανικής κυβέρνησης είχαν μιλήσει περί ρωσικής υποστήριξης στους Ταλιμπάν στο παρελθόν, αλλά εάν έγινε τέτοια επιχείρηση πρόκειται για σημαντική και προκλητική κλιμάκωση. Οποιαδήποτε ανάμειξη με τους Ταλιμπάν που οδήγησε σε θάνατο αμερικανών στρατιωτών θα αποτελεί μια νέα φάση του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» της Ρωσίας εναντίον των ΗΠΑ, μια στρατηγική αποσταθεροποίησης αντιπάλων μέσω ενός συνδυασμού τακτικών όπως κυβερνοεπιθέσεις, διασπορά ψευδών ειδήσεων και μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η στάση του Τραμπ
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου συζήτησαν το θέμα σε ειδική συνάντηση στα τέλη Μαρτίου, όμως παρότι έπεσαν στο τραπέζι μια σειρά επιλογών – ξεκινώντας από διπλωματική διαμαρτυρία στη Μόσχα και αίτημα να σταματήσει αμέσως, μαζί με πρόσθετες κυρώσεις και άλλες πιθανές απαντήσεις – η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση.
Παρότι ορισμένοι από τους πιο στενούς συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προτείνουν την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής πολιτικής απέναντι στη Μόσχα, ο αμερικανός πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση προς τη Ρωσία. Σε σύνοδο κορυφής το 2018 στο Ελσίνκι, ο Τραμπ είχε δείξει πως πίστευε τη διάψευση του προέδρου Πούτιν ότι το Κρεμλίνο αναμείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, παρότι όλες οι έρευνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το επιβεβαίωναν. Και έχει επανειλημμένα κάνει δηλώσεις που υπονομεύουν το ΝΑΤΟ και το έργο του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη.