Δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση μέχρι στιγμής το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μέσω του οποίου το κράτος επιδοτεί την απώλεια του μισθού των εργαζομένων που απασχολούνται σε εκ περιτροπής εργασία.
Παράλληλα, μέσω του ίδιου προγράμματος, η πολιτεία επιδοτεί και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που τελούν σε ειδικές εργασιακές συνθήκες, λόγω κορωνοϊού.
Οι επιχειρήσεις δεν έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα, με τους αριθμούς να είναι χαρακτηριστικούς.
Μόλις 38.500 εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενταχθούν έως και μισό εκατομμύριο απασχολούμενοι σε αυτό.
Όπως εξήγησε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για δύο λόγους, οι εταιρίες δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται πολύ από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ο δεύτερος σχετίζεται με το ότι όσοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα δεν μπορούν να απολυθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου, ο εργατολόγος, προέκρινε την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
Άκομα, σχολιάζοντας το θέμα των αναδρομικών για την περίοδο Ιουνίου 2015- Μάιος 2016, σημείωσε ότι ενδεχομένως μέχρι την Παρασκευή να υπάρχει τελική απόφαση του ΣΤΕ.
«Εκτιμώ ότι η απόφαση θα κριθεί νομικά και θα αφεθεί στην πολιτική διοίκηση το κομμάτι της εφαρμογής» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο, πως αν το ΣΤΕ αποφασίσει να δικαιώσει τους συνταξιούχους για τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, το συνολικό κόστος για τα δημόσια ταμεία θα είναι περί τα τρία δισ ευρώ.