Σε πλήρη ανατροπή της εικόνας που είχαμε συνηθίσει έως τα τέλη Μαΐου, οδηγεί η καταμέτρηση των κρουσμάτων κοροναϊού τον Ιούνιο, καθώς σημειώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Συνολικά το μήνα αυτό καταγράφηκαν 492 κρούσματα κοροναϊού, πολλά περισσότερα από τον Μάιο (στα τέλη του μήνα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ήταν 2.917), με την εικόνα να είναι τουλάχιστον ανησυχητική, αν και σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται σε συρροή κρουσμάτων στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.
Από την 1η Ιουνίου, άρχισε να καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση.
Ενδεικτικό είναι ότι το 18ήμερο από 3 έως 20 Απριλίου, όταν η επιδημία βρισκόταν στο απόγειό της, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν 632.
Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς σήμερα «ανοίγουν» οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Τους επιστήμονες ανησυχούν οι τοπικές εξάρσεις που εκδηλώνονται, αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα της νόσου, καθώς αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα εννέα εντοπίστηκαν μετά τον έλεγχο σε επιβάτες πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες.
Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα
Όπως εκτιμάται, από τα 500 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, τα περίπου 95 αφορούν άτομα που έχουν έρθει στη χώρα είτε μέσω αεροδρομίων ειτε μέσω συνοριακών σταθμών, κυρίως του Προμαχώνα.
Πέρα από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τελικά και όλοι οι συνοριακοί σταθμοί στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, τέσσερα στη Σύρο, ένα στην Ίο και ένα στην Πάρο.
Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από σήμερα, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού
Οι τοπικές εξάρσεις
Υπό παρακολούθηση, είναι εξάλλου οι περιοχές όπου έχουν σημειωθεί τοπικές εξάρσεις του κοροναϊού όπως η Ξάνθη, η Καστοριά, η Θεσπρωτία ακόμη και η Σύρος.
Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποιούν συνεχώς μοριακούς ελέγχους σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν «κρυφή» συρροή κρουσμάτων. Αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι να εντοπίζουν μέσω των ιχνηλατήσεων και των ελέγχων όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και κυρίως να μην «χάνουν» κρούσματα ως αδιάγνωστα ή ως «ορφανά».
Ενδεικτικά, το τελευταίο 48ωρο στην Ξάνθη ανακοινώθηκαν 16 κρούσματα και άλλα δύο από την Καστοριά όπου συνολικά έχουν φτάσει τα 15. Επίσης, αλλα δύο εντοπίστηκαν στην Αττική και από ένα στην Κοζάνη, τη Σύρο και τη Λάρισα όπου στις αρχές Ιουνίου είχαν μηδενιστεί τα κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης.
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
3.409 τα κρούσματα συνολικά
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης τα νέα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα μας ανήλθαν σε 20, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.
Όπως αναφέρεται, 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η μέση ηλικία
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Εννιά σε ΜΕΘ
Παράλληλα, εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Τρεις (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα είχαν καταγραφεί 192 θάνατοι συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.