Μπορεί να άνοιξαν και επίσημα τα αεροδρόμια – Αθήνας, Θεσσαλονίκης και περιφερειακά – για πτήσεις από το εξωτερικό, πλην όμως παραμένει σε χαμηλά η πληρότητα σε όσα ξενοδοχεία λειτουργήσουν φέτος.
Οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη φετινή σεζόν εκτιμώντας ότι οι επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τουριστική ζήτηση.
Εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη ροή τουριστών από τους tour operators.
Μεγάλα τουριστικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε δημοφιλείς προορισμούς αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναφέρουν πολύ περιορισμένο αριθμό κρατήσεων.
Στον τουρισμό, οι επαφές με τις ξένες αγορές, που θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου, είναι αυτές που θα δώσουν την πραγματική εικόνα για τις φετινές κρατήσεις.
«Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου θα έχουμε στην πράξη τα στοιχεία εκείνα που θα μας δείξουν πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε φέτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι ήδη τα μηνύματα από τους μεγάλους ξένους tour operators αναφέρουν πως θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων τους. Το ύψος του ποσοστού των κρατήσεων που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πάντως, ήδη, κάποιοι tour operators ζητούν εκπτώσεις 20%-40% για τη φετινή τουριστική σεζόν.
Το θετικό, λέει ο κ. Τάσιος, είναι ότι από τις 10 Ιουλίου και μετά επανακάμπτουν στα ελληνικά αεροδρόμια αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρείες, αποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό το καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων που είχαν εξαγγείλει πριν τις 10 Μαρτίου.
Το στοίχημα των επόμενων ημερών παραμένει μεγάλο και αφορά αφενός τη διατήρηση της πανδημίας υπό έλεγχο και αφετέρου την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τους ξένους ταξιδιώτες που θα έρθουν για διακοπές στην χώρα μας.
Ρέτσος: Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια
Σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σημείωνε «Μπήκαμε σήμερα σε μια νέα φάση. Με συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικούς στόχους. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια, να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να περιορίσουμε τελικά όσο γίνεται τις απώλειές μας. Καλή δύναμη».
Μπήκαμε σήμερα σε μια νέα φάση. Με συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικούς στόχους. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια, να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να περιορίσουμε τελικά όσο γίνεται τις απώλειές μας. Καλή δύναμη!
— Yiannis A. Retsos (@YARetsos) July 1, 2020
Οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αναμένουν φέτος στην πράξη περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις.
«Βουτιά» στον τζίρο των ξενοδοχείων
Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.
Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόµενοι, οι µισοί εκ των οποίων αναµένεται να µείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή µέτρα στήριξης
Το barcode και τα στοχευμένα τεστ στα αεροδρόμια
Δυο μέρες πριν την επιβίβασή τους οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μια ειδική φόρμα όπου θα αναγράφονται οι κινήσεις του των τελευταίων 15 ημερών και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Λαμβάνουν ένα barcode το οποίο καθορίζει αν θεωρούνται υψηλού κινδύνου και πρέπει να υποβληθούν σε τεστ πριν φύγουν από το αεροδρόμιο.
«Συμπληρώσατε το Passenger Locator Form 48 ώρες πριν απογειωθείτε; Ναι, το κάναμε και το δώσαμε στους αξιωματούχους. Κάναμε τα πάντα. Σας έδωσαν ένα barcode… Ναι. …για να σας εντοπίσουν. Ναι. Άλλοι επιβάτες δεν το ήξεραν κι έπρεπε να το συμπληρώσουν, οπότε το κάνουν ακόμα».
«Tour» Θεοχάρη σε περιφερειακά αεροδρόμια
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης θέλησε να βρεθεί στα τέσσερα αεροδρόμια προκειμένου να «υποδεχθεί» τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα την πρώτη ημέρα της διευρυμένης άρσης των απαγορεύσεων στις εισερχόμενες πτήσεις από το εξωτερικό. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Θεοχάρης «η 1η Ιουλίου 2020 είναι μια ημερομηνία κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, μια ημέρα ιστορική, ύστερα από το lockdown και την παγκόσμια έξαρση της πανδημίας του Covid-19».
Το κεντρικό μήνυμα του κ. Χάρη Θεοχάρη ήταν ότι «με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού που επιχειρούμε, θα αποδείξουμε πως, όπως η χώρα μας πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, έτσι και τώρα θα πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τουρισμού. Επιπλέον, βάσει της μεγάλης συμφωνίας που υπογράψαμε με τον τουριστικό κολοσσό TUI, σε πείσμα όσων μας επικρίνουν και είναι απαισιόδοξοι, είμαστε εδώ και ο ελληνικός τουρισμός θα αποδείξει πως είναι και αυτός εδώ. Λειτουργώντας άψογα και με απόλυτη ασφάλεια για την υγεία των επισκεπτών, των εργαζομένων και καθενός που σχετίζεται με τη φιλοξενία».
Σύψας: Ξεκινάμε τον τουρισμό σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση
Ο τουρισμός σε καιρό πανδημίας είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα το οποίο υποκρύπτει πολλούς κινδύνους», ανέφερε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στο OPEN TV.
«Πιστεύω ότι έχουμε ετοιμαστεί όσο μπορούσαμε να ετοιμαστούμε με το σύστημα που έχουμε βάλει, όπως οι έλεγχοι που γίνονται πριν φτάσει ο τουρίστας στο αεροδρόμιο αλλά και με τους ελέγχους που γίνονται μετά. Όλοι οι τουρίστες είναι επώνυμοι, ξέρουμε πού μένουν, ενώ ξέρουμε και το κινητό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής επιδημιολογίας.
«Ξεκινάμε τον τουρισμό σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση, με την έννοια ότι έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει επαγρύπνηση, παρακολουθούμε τα στοιχεία κάθε μέρα και η πολιτεία θα μπορέσει να παρέμβει αν κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε στη συνέχεια.