Ο ίδιος θα ήθελε να κυβερνά τη χώρα του ως το 2036 – πιθανότατα για να ξεπεράσει σε μακροβιότητα τον Στάλιν. Αν πιστέψει όμως κανείς τις δημοσκοπήσεις που γίνονται στη Ρωσία, το ίδιο θέλει για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το 76% των Ρώσων: έναν σχεδόν ισόβιο πρόεδρο που θα καταρρίψει το ρεκόρ των 30 χρόνων του πλέον αυταρχικού ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης.
Αυτό το «σταλινικό» ποσοστό, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM, θα βγάλουν και οι κάλπες που στήθηκαν από την περασμένη Πέμπτη στη Ρωσία για το πανεθνικό δημοψήφισμα από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η μεταρρύθμιση του Συντάγματος βάσει της οποίας ο Πούτιν θα μπορέσει να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία έως το 2036.
Η ψηφοφορία λήγει σήμερα, ενώ απλώθηκε στον χρόνο προκειμένου να προστατευθούν οι ψηφοφόροι από τον κορωνοϊό. Και μάλλον για να δώσει στη νίκη του χαρακτήρα θριάμβου που θα του εξασφαλίσει η υψηλή συμμετοχή, ο Πούτιν εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση απ’ όπου κάλεσε με διάγγελμα τους Ρώσους να προσέλθουν στις κάλπες. «Η 1η Ιουλίου είναι η κύρια ημέρα ψηφοφορίας. Σας ζητώ, αγαπητοί φίλοι, να εκφράσετε τη γνώμη σας. Η φωνή του καθενός από εσάς είναι η πιο σημαντική φωνή» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος.
Συνταγματικές αλλαγές
Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα πως οι συνταγματικές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν τις αγκαλιάσουν οι πολίτες: «Θα παρουσιάσω για άλλη μια φορά τη θέση μου. Είναι σαφής, αμετάβλητη και απολύτως σταθερή: το επικαιροποιημένο Σύνταγμα, όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν τις εγκρίνετε και τις υποστηρίξετε» ήταν η ακριβής φράση του Πούτιν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ.
Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον ρώσο πρόεδρο να εγκαταλείπει το σχέδιό του και να εμμένει στη «σαφή, αμετάβλητη και απολύτως σταθερή» θέση του εάν αυτή η υποστήριξη δεν είναι και τόσο θερμή. Η θητεία του πάντως λήγει το 2024, ενώ ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία της Ρωσίας το 2000 για να ασκήσει τα καθήκοντά του για δύο συνεχόμενες τετραετίες. Καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επέτρεπε τρίτη συνεχόμενη θητεία, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας μεταπήδησε στην πρωθυπουργία από το 2008 έως το 2012 παραδίδοντας την προεδρία στον έως τότε πρωθυπουργό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Κανένας δεν είχε αμφιβολία ποιος κυβερνούσε πραγματικά τη Ρωσία στη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Επέστρεψε πάντως και τυπικά στην κορυφή της πυραμίδας το 2012, ενώ στο μεταξύ η θητεία του προέδρου είχε αυξηθεί από τα τέσσερα στα έξι χρόνια. Αν επομένως πετύχει τον τελικό του στόχο και εγκαταλείψει την εξουσία στα 84 του χρόνια, ο Πούτιν θα έχει κυβερνήσει τη Ρωσία 32 χρόνια ως πρόεδρος και τέσσερα ως πρωθυπουργός.
Σήμερα, και καθώς τρέχει η δεύτερη εξαετής θητεία του, ο Πούτιν δεν απολαμβάνει την αποδοχή που απολάμβανε άλλοτε. Το 59% δημοφιλίας που δείχνουν οι μετρήσεις θα ήταν υψηλό για τον ηγέτη οποιασδήποτε δυτικής χώρας, όχι όμως και για μια χώρα που είναι συνηθισμένη σε άλλα ποσοστά. Αυτή η «πτώση» οδηγεί τους αντιπάλους του Πούτιν στην υπόθεση της νοθείας και σε αυτές αλλά και σε επόμενες κάλπες.
Τι Σύνταγμα όμως θα βγει από αυτές τις κάλπες; Ενα Σύνταγμα, μεταξύ άλλων, που θα περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα εάν λάβει υπόψη του κανείς πως αναγνωρίζει ως γάμο μόνο την ένωση του άνδρα και της γυναίκας. Αλλά κι ένα Σύνταγμα που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας καθώς κατοχυρώνεται η «προστασία της ιστορικής αλήθειας»…