Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, καθώς ήδη διανύουμε τον «ουδέτερο πολιτικά χρόνο» για τον οποίο είχε κάνει λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης οριοθετώντας το διάστημα αυτό από την 1η Ιουλίου.
Αντίστροφη μέτρηση
Έτσι μετά το άνοιγμα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός έκλεισε σήμερα δύο μέτωπα τα οποία έχουν και συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία για τον απολογισμό του ενός χρόνου της διακυβέρνησής της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού» ένα πακέτο με πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τη συγκράτηση της ανεργίας, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έστω και σε επίπεδο «πρόδρομων» εργασιών -καθ’ ότι όπως ο ίδιος παραδέχτηκε «είχαμε υποτιμήσει το βαθμό της συνθετότητας των έργων»- εγκαινίασε τις πρώτες κατεδαφίσεις παλιών κτισμάτων στο Ελληνικό.
Κάποιες πληροφορίες μάλιστα ήθελαν την σημερινή μέρα να είναι μέρα ανακοινώσεων του ανασχηματισμού ή των «διορθωτικών κινήσεων» όπως τις είχε προσδιορίσει ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.
Ωστόσο είναι προφανές πως μια τέτοια ανακοίνωση σήμερα θα έκαιγε «επικοινωνιακά» τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης με τις μπουλντόζες εν δράσει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και με τις ανακοινώσεις του για την στήριξη της οικονομίας.
Υπ’ αυτή την έννοια πλέον από αύριο Σάββατο, κυριολεκτικά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Παράλληλα δεν είναι τυχαίο ότι ήδη δρομολόγησε και την ψήφιση από τη βουλή του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις το οποίο ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το χαρακτήρισε «εμβληματικό».
Καθυστερήσεις με την …εξαμηνιαία αξιολόγηση
Πέραν του γεγονότος ότι ο ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί –γεγονός ασυνήθιστο- από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της συμπλήρωσης του ενός χρόνου ζωής της παρούσας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν συνεργασίες με τους υπουργούς του στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του έργου των υπουργείων, όπως είχε κάνει στα τέλη του 2019 κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.
Από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 30 Ιουνίου ήταν μάλλον η τελευταία με την υπάρχουσα σύνθεση.
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις του Μαξίμου με βουλευτές και υπουργούς που έχουν ως αντικείμενο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Στοχευμένες κινήσεις και Ταμείο Ανάκαμψης
Αυτό που φαίνεται είναι πως η κυβέρνηση θέλει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί –και αναμένονται αποφάσεις- για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο το Μαξίμου στηρίζει πολλά για το πολιτικό του σχέδιο και το κυβερνητικό αφήγημα στην μετά τον κοροναϊό εποχή.
Όλες οι ως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, αλλά στοχευμένες και μετρημένες παρεμβάσεις σε επίπεδο υπουργών αλλά και δομών και αυτό άλλωστε υποδήλωσε η φράση του κ. Μητσοτάκη για «διορθωτικές κινήσεις» και όχι ανασχηματισμό.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται από τους αμετακίνητους υπουργούς ωστόσο με το συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει ένα ζήτημα που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και είναι «δομικό». Αν θα δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης ή αν θα ορίσει αναπληρωτή υπουργό με αυτή την αρμοδιότητα, με ένα από τα ονόματα που ακούγονται για αυτό το ρόλο να είναι του Θόδωρου Σκυλακάκη.
Τα ονόματα που «παίζουν»
Από τα όσα ακούγονται μέχρι στιγμής επικρατέστερα υπουργεία που πιθανόν να αλλάξουν χέρια είναι το υπουργείο Εργασίας. Κατά ορισμένες πληροφορίες διάδοχος του Γιάννη Βρούτση θεωρείται ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος φεύγει όπως όλα δείχνουν από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν και ο κ. Πέτσας θα μπορούσε να οδεύσει και προς το υπουργείο Οικονομικών σε ρόλο υφυπουργού για τα έσοδα.
«Φαβορί» για αντικατάσταση είναι και ο Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να τοποθετήσει ένα πιο «βαρύ» όνομα. Για παράδειγμα το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, που γνωρίζει το συγκεκριμένο υπουργείο και που θα έδινε νέο τόνο στην προσπάθεια ανόρθωσης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Ακούγεται και το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς δημοφιλίας υπουργών. Ωστόσο κάποιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Κικίλια στους αμετακίνητους υπουργούς, διατηρώντας έτσι το χαρτοφυλάκιο της υγείας.
Προς αποχώρηση λέγεται ότι είναι και η Λίνα Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού.
Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που… καίει γιατί εκτίθεται καθημερινά, διεκδικούν αρκετοί. Έχει ακουστεί το όνομα του Άκη Σκέρτσου, αλλά μπορεί να γίνει και έκπληξη από την Κ.Ο. της ΝΔ. π.χ. αυτό του Σπήλιου Λιβανού, αλλά και του πολύπειρου Θοδωρή Ρουσόπουλου (που έχει θητεία σ’ αυτή τη θέση). Αν και το όνομα του κ. Ρουσόπουλου λέγεται ότι «παίζει» και για τη θέση του υπουργού Τουρισμού.
Στις φήμες που ακούγονται για αποχωρήσεις υπουργών (φήμες που τις διαδίδουν οι βουλευτές της ΝΔ και δεν είναι αποκύημα φαντασίας κανενός) υπάρχουν και τo όνομα της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας. Άλλες πληροφορίες τη θέλουν αμετακίνητη.
Τα σενάρια που ήθελαν σπάσιμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά του Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρήσουν, ενώ οι δύο υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα πόστα τους. Πάντως αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών είναι πολύ πιθανές ενώ από το τραπέζι δεν έχει φύγει η μεταγραφή του Γιάννη Μανιάτη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού Βίκυς Λοίζου σε θέση υφυπουργού επί των επενδύσεων.
Κανείς επίσης δεν θα απέκλειε κίνηση – έκπληξη με την είσοδο στην κυβέρνηση του Ειδικού Γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση.
Θεωρείται βέβαιο πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών αν και σε επίπεδο υφυπουργών, ενδεχομένως υπάρξουν αντικαταστάσεις.
Ενδιαφέρον υπάρχει για το τι θα γίνει στο Προστασίας του Πολίτη, αν και μάλλον ο Μ. Χρυσοχοϊδης συνεχίζει, ειδικά δε αν ο ανασχηματισμός ανακοινωθεί μεσούσης της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε εμβληματικό.
Ερωτηματικό αποτελεί το αν θα δημιουργηθεί νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τον Νίκο Χαρδαλιά επικεφαλής. Ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν ο κ. Μηταράκης θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Δεν αναμένεται καμιά αλλαγή στην Ψηφιακή Πολιτική, καθώς ο Κ. Πιερρακάκης θεωρείται πετυχημένος, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες. Αμετακίνητος και ο Μάκης Βορίδης, αν και θα ήθελε να φύγει. Άγνωστο είναι τι θα γίνει, όμως, με τους υφυπουργούς, τον κ. Σκρέκα και την κ. Φ. Αραμπατζή, που ενδεχομένως να μετακινηθούν. Καμιά αλλαγή και στο Μεταφορών, όπως όλα δείχνουν.
Οι εκπλήξεις και οι …πρόωρες εκλογές
Ούτε και στον υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αλλάξει κάτι με τον Τ. Θεοδωρικάκο. Εκτός αν… Κι αυτό το αν είναι μήπως δεν έχει φύγει από τις σκέψεις του Μαξίμου το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Εκπλήξεις μπορεί να γίνουν πάντως ως προς το ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση. Εκτός των κ.κ. Ρουσόπουλου, Λιβανού, Λοϊζου, παίζουν τα ονόματα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλη, του καθηγητή κ. Ταραντίλη, του Κ. Κυρανάκη.
Μεγάλη έκπληξηθα ήταν η είσοδος στην κυβέρνηση του Δ. Αβραμόπουλου, ίσως στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η αξιοποίηση στελεχών του κεντροαριστερού χώρου.