Νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την εργασία και την επιχειρηματικότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ανάπτυξη γιατί μετά από 19 χρόνια αρχίζουν τα έργα στο Ελληνικό», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του. «Και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό της συνθετότητας των έργων», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κοροναϊού» και συνέχισε λέγοντας ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Η ελληνική οικονομία τα πήγε λιγότερο άσχημα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι στην συνέχεια τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα για να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το νέο πακέτο μέτρων
Η κυβέρνηση ανοίγει ακόμη περισσότερο την περίμετρο αυτών που θα αφορούν τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
- Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30-70%.
- Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους).
- Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ.
- Έρχεται και τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση κυρίως την ενίσχυση ρευστότητας και αφορά ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή. Υπογράμμισε πως 7.000 επιχειρήσεις θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.
- Επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» επεκτείνεται για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
- Οι εποχικές επιχειρήσεις (δηλαδή που κάνουν τουλάχιστον 50% του τζίρου τους Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου).
- Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας όλων των εργαζομένων στον τουρισμό.
«Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
«Τώρα είδα ότι δεν επιμείνατε πολύ σε αυτό και καλά κάνατε γιατί το να επικαλείται κανείς ότι η κρίση υπήρχε πριν τον κοροναϊό δεν αντέχει σε καμία απολύτως κριτική αν δει κανείς τα αποτελέσματα της οικονομίας», ανέφερε απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά.
Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα.
Αναφερθείς στην κριτική της κ. Γεννηματά για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι πρόκειται για «μισή δουλειά, μισό μισθό».
«Μισή δουλειά, μισός μισθός; Αλήθεια κ. Γεννηματά; Κάποιος δουλεύοντας σχεδόν μισές ώρες παίρνει σχεδόν το 100% του μισθού του. Πάρτε το πίσω. Από εσάς δεν το περίμενα» τόνισε και υποστήριξε ότι τέτοια προγράμματα υλοποιήθηκαν πρώτη φωτιά από τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία και τον καγκελάριο Σρέντερ.