Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές Αρχές οι διάσπαρτες εστίες κρουσμάτων κοροναϊού σε όλη τη χώρα καθώς και τα εισαγόμενα κρούσματα.
Οι αρμόδιοι δίνουν «μάχη» αφενός για να μην «ξεφύγει» κάποιο κρούσμα, αφετέρου για να καταγράψουν όσο πιο πλήρη και ολοκληρωμένα γίνεται τα στοιχεία κάθε κρούσματος.
Πλέον ο ένας πόλος επιδημιολογικού ενδιαφέροντος αφορά τους τουρίστες και τα θετικά κρούσματα που θα εντοπίζονται από τους εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ο άλλος πόλος αφορά γενικώς τον πληθυσμό της χώρας ο οποίος επίσης θα «σκανάρεται» για κοροναϊό μέσα από συνεχή τεστ μοριακού ελέγχου.
Στον χάρτη με τις τοπικές επιδημίες συνεχίζουν να βρίσκονται η Ξάνθη, η Κοζάνη, οι Σέρρες ενώ μετά τη Σύρο όπου είχε καταγραφεί μικρή συρροή κρουσμάτων, μπαίνει και ένα ακόμη νησί, η Κάρπαθος.
Μιλούν τα νούμερα
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθώς υπήρξαν ακόμη 28 κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.486. Εξ αυτών, μάλιστα, τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: 1 στις Σέρρες, 1 στην Κοζάνη, 7 στην Ξάνθη, 3 στη Λάρισα, 1 στον Έβρο, 1 στην Πιερία, 1 στην Κάρπαθο και τα 13 εισαγόμενα.
Εξ αυτών το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 799 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.922 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κυμαίνεται σε διψήφια επίπεδα, εντούτοις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο σκορπά αισιοδοξία στις αρμόδιες αρχές.
Επιπλέον 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Ανησυχία για την Ξάνθη
Για δεύτερο συνεχόμενη μήνα η Περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης βρίσκεται μέσα στις τοπικές επιδημικές εστίες, μετρώντας περί τα 200 θετικά κρούσματα κοροναϊού, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν τους κατοίκους του Εχίνου. Στο ίδιο Πομακοχώρι καταγράφονται και τα περισσότερα από τα 8 θύματα του τελευταίου 15νθήμερου. Σταθερά η περιοχή βρίσκεται κάθε μέρα από τις αρχές του περασμένου μήνα στον ημερήσιο απολογισμό με μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού.
Η σταθερή ροή κρουσμάτων βεβαίως εξηγεί και τα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών που επέκτειναν στην αρχή της εβδομάδας τα περιοριστικά μέτρα σε άλλους τρεις δήμους, πλην εκείνου της Μύκης με βασική εστία τον Εχίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, απομακρύνεται για τουλάχιστον άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες το ενδεχόμενο της «κατάσβεσης» της εστίας στην Ξάνθη.
Σε εγρήγορση παραμένουν όμως και οι άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, τόσο στη Θράκη όσο και στη Μακεδονία, καθώς μεμονωμένα, σποραδικά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε διάφορες Περιφερειακές ενότητες. Για παράδειγμα, χθες αναφέρθηκε κρούσμα σε Σέρρες και Έβρο. Τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφερθεί και πάλι Έβρος αλλά και η Δράμα, ενώ στον χάρτη της τοπικής επιδημίας υπάρχει και η Ροδόπη.
Στο μικροσκόπιο και η Καστοριά
Στη δυτική Μακεδονία πάλι είναι στο προσκήνιο η Καστοριά και η όμορη Κοζάνη, που μετρούν συνολικά 19 κρούσματα κοροναϊού, με τους ειδικούς όμως να αισιοδοξούν πως η τοπική επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
Στη Θεσσαλία, μικρή αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας όπου μέσα στο τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί 6 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα. Από αυτά μάλιστα νοσηλεύονταν τα 3 στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για Ρομά από μεγάλο – άλλον πλην εκείνου της Νέας Σμύρνης- οικισμό της περιοχής.
Προβληματισμός για την κατάσταση στην Κάρπαθο
Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της μικρής συρροής εισαγόμενων κρουσμάτων στην Κάρπαθο. Μετά τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα που αφορούν σε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών που είχαν φτάσει στο νησί προ δεκαήμερου, εχθές καταγράφηκαν άλλα δύο κρούσματα.
Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι ασθενείς νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πλέον στην Κάρπαθο γίνονται εντατικές ιχνηλατήσεις για να χαρτογραφηθούν οι επαφές των ασθενών και να τεθούν σε περιορισμό και σε παρακολούθηση της υγείας τους.