Σε κρίσιμη περίοδο εισέρχεται η προσπάθεια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς πέρασε το ορόσημο της 1ης Ιουλίου χωρίς να ανακοινωθεί. Η Ευρώπη τον παροτρύνει να μην το κάνει, ο Λευκός Οίκος δείχνει αναποφάσιστος και η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι διχασμένη.
Οι διεθνείς αντιδράσεις διογκώνονται, με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προσθέτει τη φωνή του σε εκείνη πολλών ξένων ηγετών που καταγγέλλουν την προσάρτηση. Ο Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα «Yediot Ahronot» προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση «θα είναι εναντίον των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του Ισραήλ» και πως η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει μια τέτοια μονομερή απόφαση.
Ο Νετανιάχου στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει την ισραηλινή δικαιοδοσία στο 30% της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που οι Παλαιστίνοι θέλουν να συμπεριλάβουν σε ένα μελλοντικό κράτος τους.
Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας του Νετανιάχου με τον κεντρώο Μπένι Γκαντς, τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές, προέβλεπε ότι η προσάρτηση δεν θα γίνει πριν από την 1η Ιουλίου.
Αυτή η ημερομηνία όμως έφθασε και πέρασε χωρίς κάποια διευκρίνιση από την πλευρά του ισραηλινού πρωθυπουργού για τις προθέσεις του. Τα σενάρια που εμφανίζονται στον ισραηλινό Τύπο το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου έκανε αντιπρόταση στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για πιθανή προσάρτηση. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η διεύρυνση των ισραηλινών οικισμών που βρίσκονται σε παλαιστινιακά εδάφη, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι δεξιοί έποικοι που αντιδρούν σε μελλοντική δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για αποζημίωση των Παλαιστινίων με την πιθανή παραχώρηση κάποιων από τους λόφους που βρίσκονται γύρω από το αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Αλλα σενάρια κάνουν λόγο για την προσάρτηση μιας μικρής, συμβολικής περιοχής ή του 30% της Δυτικής Οχθης μεμιάς ή τη σταδιακή προσάρτηση.
Η διεθνής αντίδραση είναι έντονη, με τη Γερμανία, μόλις ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, να ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση, λέγοντας πως τα σχέδια αυτά «έρχονται σε αντίθεση με τον διεθνή νόμο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι το σχέδιο απειλεί τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως «η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερή βήματα».
Ο Λευκός Οίκος που αρχικά δεν είχε αντιταχθεί στην κίνηση αυτή, τώρα φαίνεται αναποφάσιστος και δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως, ζητώντας να εξασφαλιστεί πρώτα η συναίνεση του Γκαντς, ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση και σε δύο χρόνια θα αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία.
Σύγχυση
Όμως σύγχυση φαίνεται ότι επικρατεί και στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης. Αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για να συζητηθούν οι πιθανές επιπτώσεις της προσάρτησης.
Ούτε έχουν περιληφθεί στις συζητήσεις οι αρμόδιοι επιτελείς, όπως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο διοικητής των μονάδων που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη ή ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον πολιτικό αντίπαλο του Νετανιάχου, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε πως η προσάρτηση μπορεί να γίνει στα τέλη Ιουλίου, αλλά ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι μπορεί «να χρειαστούν μήνες».
Οι αναλυτές όμως σημειώνουν πως το περιθώριο για μια μονομερή προσάρτηση κλείνει τον Νοέμβριο εάν δεν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο αυτό.