Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση ωστόσο πολιτικά μπορεί να ατενίζει με μια σχετική αισιοδοξία το μέλλον καθώς παρά τις δύσκολες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει παραμένει πολιτικά κυρίαρχη και προς ώρας κανένας στο πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται ικανός να την απειλήσει.
Double score
Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό από όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό. Η παγίωση –παρά τις όποιες μικρές αυξομειώσεις- ενός δημοσκοπικού προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει ακόμα και το double score στα επίπεδα του 40 έναντι 20% είναι γεγονός.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια εξαιρετικά δύσκολη συνέχεια, έναν ανήφορο από προκλήσεις και προβλήματα. Η ύφεση, η οικονομική κρίση και ο εφιάλτης για νέα λουκέτα και ανεργία είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί.
Εξίσου κρίσιμο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι μια ενδεχόμενη κρίση στα εθνικά θέματα. Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία παραμένει υπαρκτός και η εξεύρεση ενός συμβιβασμού με τη γείτονα χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε κάλλιστα να αποσταθεροποιήσει πολιτικά την κυβέρνηση και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.
Ωστόσο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να υποστηρίζουν δικαιολογημένα ότι ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος μπορούν να εκκινούν από την καλύτερη δυνατή αφετηρία που θα μπορούσε να συμβεί σε μια κυβέρνηση που συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής.
Χωρίς αντίπαλο
Έχοντας ήδη διαχειριστεί δύο σοβαρές κρίσεις, μια υγειονομική αλλά και μια κρίση με την Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα με αιχμή το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει στοιχεία απόλυτης παντοδυναμίας έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα προς ώρας όχι μόνο δεν δείχνουν ικανά να ανακάμψουν από την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκονται μετά την περσινή εκλογική τους ήττα, αλλά αντίθετα φαίνεται να βυθίζονται όλο και περισσότερο σε εσωτερική περιδίνηση στο φόντο και των αποκαλύψεων για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη λειτουργία του παρακράτος.
Το βασικότερο είναι πως σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ικανός να πείσει ακόμα και τους ψηφοφόρους του πως διαθέτει εναλλακτική πολιτική πρόταση και ατζέντα για τα επίδικα της κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής.
Αντίστοιχα δεν αποτυπώνεται κάποια άλλη εμφανής πολιτική τάση, είτε εκ δεξιών είτε εξ’ αριστερών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σαν τα πράγματα να έχουν μείνει στάσιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου του 2019.
Αυτό ακριβώς το σκηνικό έρχονται να καταγράψουν δύο ακόμα δημοσκοπήσεις, η μία της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής και η άλλη της Marc για το «Πρώτο Θέμα».
Τόσο στη μία όσο και στην άλλη δημοσκόπηση πέραν του στοιχείου της πρόθεσης ψήφου είναι ενδεικτικό ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Είναι προφανές ότι δεν έχουν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα φοβούνται πως θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα αν βρισκόταν στη διακυβέρνηση.
Ανησυχία για την οικονομία – ικανοποίηση από την κυβέρνηση
Κύρια ανησυχία των Ελλήνων (40%) είναι η οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis. Την ανεργία ανέφερε το 16%, την ιατρική περίθαλψη και την επιδημία του κοροναϊού το 14%, το προσφυγικό – μεταναστευτικό το 9% και την εξωτερική πολιτική το 7%.
Πάντως οι πολίτες δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι από το έργο και τους χειρισμούς της.
Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου όπου συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 2,9%, το ΜΕΡΑ25 με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο γκάλοπ της Marc. Οι πολίτες αποτιμούν θετικά την απόδοση του κυβερνητικού έργου, ενώ εκτιμούν ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν χειρότερα.
Στο ερώτημα «πως κρίνετε συνολικά τα ως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη;» θετικά και μάλλον θετικά απαντά το 67,3% ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 31,9%.
Μάλιστα και στους δέκα τομείς (ψηφιακός μετασχηματισμός, ασφάλεια και δημόσια τάξη, εθνικά θέματα, υγεία, κράτος-δημόσια διοίκηση, μεταναστευτικό, οικονομία, δικαιοσύνη, παιδεία, κοινωνική πρόνοια) για τους οποίους ρωτήθηκαν οι πολίτες πως κρίνουν το κυβερνητικό έργο σε σύγκριση με το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν πως είναι καλύτερα σε σχέση με πριν.
Στα ίδια επίπεδα με την αξιολόγηση των πολιτών για την κυβέρνηση κινείται και η άποψή τους για τον πρωθυπουργό.
Καταλληλότερος
Στο ερώτημα «πως κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός της χώρας;» οι θετικές γνώμες συγκεντρώνουν το 67,8% και οι αρνητικές το 31,6%.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα και στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καθώς συγκεντρώνει το 60% των ερωτηθέντων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 25,7%.
Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν χειρότερα λέει το 52,9%, περίπου τα ίδια το 27,3% ενώ το 17% απαντά πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κάνει double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει 42%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 20,5%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ 5,6%, το ΚΚΕ 4,8%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,5% και το ΜΕΡΑ25 με 2%.
Τετραετία ΝΔ θέλουν οι πολίτες
Κατά τον πρόωρων εκλογών αλλά και του ανασχηματισμού τάσσονται οι πολίτες.
Το 77,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία, ενώ υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται μόλις το 16,6% των ερωτηθέντων.
Μάλιστα είναι συντριπτικά τα ποσοστά υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας στους ψηφοφόρους τόσο της ΝΔ (88,5%) όσο και του ΚΙΝΑΛ (91,1%). Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 71% δεν επιθυμούν τις πρόωρες εκλογές.
Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό και το ερώτημα αν θεωρείτε αναγκαίο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι πολίτες απαντούν ως εξής:
«Όχι δεν είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός» απαντά το 49,7%, το 27,5% τάσσεται υπέρ ενός «περιορισμένου ανασχηματισμού», ενώ «ριζικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συγκεντρώνει το 14,3% των ερωτηθέντων.
Παραίτηση Παππά
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των ευθυνών του Νίκου Παππά για την υπόθεση Μιωνή οι ερωτηθέντες απαντούν πως «έχει σοβαρές ευθύνες και πρέπει να παραιτηθεί» κατά 46,4%.
«Έχει κάποιες ευθύνες αλλά δεν χρειάζεται να παραιτηθεί» λέει το 16,7% ενώ το 9,7% υποστηρίζει ότι «αδίκως κατηγορείται». Ένα 27,2% δεν απαντά.