Σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και ανάδειξη συγκεκριμένων ενεργειών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία αναμένονται σήμερα με δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Η πρώτη αφορά στην επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα όπου θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα της κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου θα παρουσιασθεί η κατάσταση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον και του επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λεζερί.
Στο «τραπέζι» οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών – όπως αναφέρει το ΑΠΕ – στην ατζέντα των επαφών κορυφής που θα έχει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην τουρκική πρωτεύουσα, θα κυριαρχήσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται πάντως σε μια ατμόσφαιρα τεταμένη στις σχέσεις της Άγκυρας με κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία οδηγήθηκε σε ρήξη την περασμένη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας όπου μίλησε για «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» της Τουρκίας για τη λιβυκή κρίση.
Παρέμβαση Σχοινά
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά στο Συνέδριο Περιφερειακής ανάπτυξης στην Πάτρα την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο παρέμβασης με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, σημείωσε ότι «για την ευρύτερη αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο όπου προστίθενται πολλά που επιβαρύνουν το συνολικό οικοσύστημα των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα συζητηθούν στο υψηλότερο επίπεδο καθώς πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο σύνολό τους»στις 13 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία.
«Υπάρχει λοιπόν μια νέα δυναμική, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς η οποία για εμάς-και μιλάω ως Έλληνας πολιτικός και όχι ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν- για εμάς εδώ δίνει και το εξής μήνυμα: ότι έχουμε πετύχει και λέω, χρησιμοποιώ το πρώτο πληθυντικό, γιατί αυτό είναι μια συνολική κατάκτηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αφορά όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις, έχουμε πετύχει με δουλειά να εντάξουμε τις διμερείς ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σε ένα βαθμό σχέσεις, σε ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο. Αυτό πρέπει να δίνει μια εξασφάλιση και ηρεμία στους Έλληνες».
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι κάθε φορά που έγινε αυτό «βγήκαμε νικητές ενώ εκεί που την πάθαμε ήταν όταν πήγαμε μόνοι μας και να κάνουμε του κεφαλιού μας».
Τέλος ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχει διάλογος Ελλάδας, χαρακτήρισε «εξαιρετική την κίνηση συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Όχι μόνο σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης, αλλά παντού είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία να μιλάμε με τους γείτονές μας. Πολύ περισσότερο με ένα γείτονα μεγάλο και δύσκολο όπως είναι η Τουρκία. Αυτή είναι μια ανάγκη ακόμη πιο ισχυρή».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε σε αυτό το σημείο το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας να είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης κάτι που δεν έχουν και το διεκδικούν άλλες χώρες.
Διεθνείς πιέσεις σε Ερντογάν για την Αγια-Σοφιά
Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρέμβει για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται να δέχεται πιέσεις μετά την πρόθεσή του να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγια-Σοφιάς.
Την εναντίωσή τους στην μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί εκφράζουν όλο και περισσότεροι χριστιανικοί σύλλογοι, μητροπολίτες και ορθόδοξες εκκλησίες.
Μέλη της παγκόσμιας χριστιανικής νεολαίας απηύθυναν χθες, έκκληση προς τον Ερντογάν για τη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγια-Σοφιάς.
Από την άλλη για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί.
Πάντως όσο κι αν στριμωγμένος βρίσκεται ο Ερντογάν μετά τις διεθνείς αντιδράσεις για το ενδεχόμενο της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, τόσο φαίνεται πως πεισμώνει περισσότερο ο σουλτάνος, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, καθώς κατά την άποψή του όσο περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά, τόσο πιο πρόσφορο θα είναι το έδαφος ώστε να ελίσσεται ελεύθερα.
Παγκόσμια χριστιανική νεολαία: Να διατηρηθεί μουσείο η Αγια-Σοφιά
Έκκληση για τη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος του Ναού της Αγια-Σοφιάς απευθύνουν τα μέλη της παγκόσμιας χριστιανικής νεολαίας, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Οι εκπρόσωποι της χριστιανικής νεολαίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, που συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνεδρίαση, το Σάββατο 4 Ιουλίου, σχετικά με το θέμα της Αγια-Σοφιάς υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης του μουσειακού καθεστώτος του Ναού και τόνισαν την τεράστια αξία και το συμβολισμό της Αγια-Σοφιάς ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας για όλη την οικουμένη.
«Ο ναός δεν είναι μόνο μνημείο πολιτισμού, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένας σύνθετος κόμπος, συνυφασμένος από ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την ανάπτυξη του κόσμου, διάφορες θρησκείες, μοίρες ολόκληρων λαών και χωρών. Ο Ναός της Αγια-Σοφιάς αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο πρέπει να παραμείνει πόλος έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών» σημειώνει στην επιστολή της η παγκόσμια χριστιανικής νεολαία και επισημαίνοντας ότι α«πό το 1935 η Τουρκία με σεβασμό προς τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, διατηρεί ανοιχτές με ελεύθερη πρόσβαση» τις πόρτες της Αγια-Σοφιάς, ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς «και το 2035 να είναι δυνατός για όλο τον κόσμο ο εορτασμός των 100 ετών του μουσειακού καθεστώτος αυτού του ιστορικού μαργαριταριού».
«Το να έχει μία μουσουλμανική χώρα στο έδαφός της ένα χριστιανικό ιερό, τη “Μέκκα” όλων των χριστιανών, με σεβασμό στις προσευχές των πιστών όλων των θρησκειών και με λατρεία προς τον Παντοδύναμο, και να το διατηρεί με προσοχή, αυτό ακριβώς αποτελεί το απόγειο του ιστορικού ρόλου, της δύναμης και της σοφίας του Ηγέτη μίας χώρας» αναφέρουν.