Νέο νομικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά σχολεία περιλαμβάνει το τρίτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε σήμερα, με συμβάσεις αορίστου χρόνου (και κατ’ επέκταση απολύσεις με απλή καταγγελία όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα) για τους εργαζομένους και απελευθέρωση των απογευματινών προγραμμάτων και της χρήσης των εγκαταστάσεων τους.
Το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα ευελιξίας των ιδιωτικών σχολείων στο διευρυμένο ωράριο τους και διαμόρφωσης ελεύθερα των μαθημάτων τους αλλά και μετεγγραφής για τους μαθητές τους, εφόσον το επιλέξουν, σε άλλα σχολεία.
Τα ιδιωτικά σχολεία παραμένουν βέβαια στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ενώ το νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Προηγήθηκε σύντομος διάλογος με τους φορείς του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με την Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ωστόσο (ΟΙΕΛΕ) να καταγγέλλει το περιεχόμενο του.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
– Ευελιξία στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στο οποίο τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν όπως θέλουν στα διευρυμένα τμήματα τους, εφόσον φυσικά τηρούν πρόγραμμα υπουργείου Παιδείας.
– Δυνατότητα μετεγγραφών μαθητών από ένα σχολείο σε άλλο εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί.
– Απελευθέρωση του εσωτερικού κανονισμού των σχολείων, χωρίς συνεχείς ελέγχους από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κάθε περιοχής με ελέγχους μόνο νομιμότητας, όχι σκοπιμότητας.
– Αυτονομία των σχολείων στη διαχείριση των εγκαταστάσεων τους. Τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν και πάλι την δυνατότητα να διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις τους τις απογευματινές ώρες, με την διοργάνωση φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, νοικιάζοντας τις για εκπαιδευτικές συναντήσεις ή ότι άλλο επιλέξουν. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι δραστηριότητες αυτές των επιχειρήσεων είχαν περιοριστεί δραστικά καθώς υπήρχε αυστηρός έλεγχος.
– Προβλέπεται η δυνατότητα συστέγασης σχολείων με άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, φροντιστήρια κλπ και απασχόληση των εκπαιδευτικών τους σ αυτούς αν το επιλέξουν.
– Αξιολόγηση εκπαιδευτικών με βάση τα κριτήρια που θα θεσπιστούν στα σχολεία.
– Συμβάσεις αορίστου χρόνου για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Καταργείται έτσι, το καθεστώς της «διετίας» μετά από την οποία έπρεπε να προσληφθούν μόνιμα ή όχι οι εκπαιδευτικοί. Κατ επέκταση και απολύσεις με απλή καταγγελία σύμβασης. Δυνατότητα πρόσθετης απασχόλησης των εκπαιδευτικών σε απογευματινές δραστηριότητες με πρόσθεση αμοιβή. Δυνατότητα αν θέλουν να εργάζονται και σε άλλα κέντρα γλωσσών ή να εργάζονται αν θέλουν και το καλοκαίρι.
– Δυνατότητα αντικατάστασης διευθυντών ή υποδιευθυντών εντός της χρονιάς.
Το νομοσχέδιο έχει μόνο 12 άρθρα, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για ένα «ασφυκτικό πρόγραμμα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους και διαχείρισης των εγκαταστάσεων τους που λειτουργούσε ως σήμερα».
Παράλληλα όμως, το υπουργείο Παιδείας, εκτός από τον νέο νόμο Πλαίσιο επεξεργάζεται δυο ακόμη νομοθετήματα για την επαγγελματική εκπαίδευση και το νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης.