Κρίσιμο θεωρείται αυτό το Σαββατοκύριακο για την διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα της ασθένειας αυξάνονται συνεχώς.
Από τον αριθμό αυτό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον τα μισά προέρχονται από το εξωτερικό. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια.
Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστοριά και στη Λάρισα.
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και «δυναμική» είσοδος στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο τριήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κοροναϊό.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα τοπικά πανηγύρια. Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», κατέστησε υπεύθυνους τους δημάρχους. Στην Τήνο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι θρησκευτικές τελετουργίες, ενώ τα τοπικά πανηγύρια σε Αμοργό και Κεφαλλονιά δεν θα πραγματοποιηθούν.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κοροναϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.
41 κρούσματα το Σάββατο
Ο σημερινός απολογισμός το ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορoναϊού κάνει λόγο για 41 νέα κρούσματα του νέου ιού στην χώρα μας, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σε αυτούς προστίθενται 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από το εξωτερικό να φτάνει στα 26.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Ειδικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:
– έντεκα (11) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δεκαπέντε (15) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– εννέα (9) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Αυξημένα μέτρα στον Προμαχώνα
Μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού από τις πύλες εισόδου της χώρας έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία τίθενται σε άμεση ισχύ έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα.
Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου, εκδόθηκε η ΚΥΑ που αφορά τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01.
Σημειώνεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν τους έλληνες πολίτες.
Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
«Ο δεκάλογος του φετινού καλοκαιριού στην πανδημία του νέου κοροναϊού (SARS-CoV2)»
Η παγκόσμια υγειονομική πρόκληση -ο κοροναϊός- που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανατρέψει τους ρυθμούς και τις συνθήκες της ζωής μας είναι και αυτή ακόμη εδώ, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ε. Ριζά, MPH, MSc, PhD Επιδημιολόγος-Υγιεινολόγος, ΕΔΙΠ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ.
«Η κοινωνική και η επαγγελματική ζωή της χώρας έχει ξαναρχίσει και από τη δική μας υπευθυνότητα θα φανεί εάν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε όσα κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες. Εάν θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά, παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Πανηγυρίζουμε την ασφάλεια, όχι τον κίνδυνο.
Φερόμαστε έξυπνα και συνετά. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους» επισημαίνει η κ. Ριζά, η οποία δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Δεκάλογο των καλοκαιρινών κορονο-διακοπών, όπως λέει, για την προστασία της υγείας στο ταξίδι, τη διαμονή, το φαγητό, την παραλία, τη διασκέδαση.
1. Ανοικτά παράθυρα στο αυτοκίνητο, στους κλειστούς χώρους, περιορίζουμε όσο γίνεται τη χρήση κλιματιστικού.
2. Φοράμε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΝ ταξιδεύουμε, εάν αισθανόμαστε κάποια αδιαθεσία.
3. Επιλέγουμε ήσυχους, όχι πολυσύχναστους προορισμούς διακοπών, αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις (πάρτυ, μπαράκια, πανηγύρια κα).
4. Κρατάμε όσο γίνεται καθαρά σεντόνια και πετσέτες στα δωμάτια, αποφεύγουμε την καθημερινή αλλαγή, απουσιάζουμε από το δωμάτιο όταν αυτό καθαρίζεται από το προσωπικό καθαριότητας.
5. Κάνουμε υγιεινές επιλογές φαγητού (μεσογειακή διατροφή), χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες (όχι υφασμάτινες), δεν μοιραζόμαστε πετσέτες ή άλλα είδη θαλάσσης.
6. Πετάμε ότι χρησιμοποιήσαμε με προσοχή ΜΕΣΑ στους κάδους απορριμμάτων (πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας κα). ΔΕΝ τα αφήνουμε στην παραλία για τον επόμενο.
7. Αποφεύγουμε/μειώνουμε το κάπνισμα, ΔΕΝ πετάμε αποτσίγαρα στην άμμο/στα βότσαλα, σκεφτόμαστε τους διπλανούς μας, ειδικά τα παιδιά.
8. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή καθαρίζουμε με αντισηπτικό διάλυμα (έχουμε πάντα μαζί μας).
9. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας, αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά με γνωστούς (αγνώστους) και φίλους.
10. Καλύπτουμε μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο, φταρνιζόμαστε, βήχουμε στη μέσα μεριά του αγκώνα μας.
Η κ. Ριζά τονίζει τέλος πως δεν ξεχνάμε να:
Τηρούμε πάντα την απόσταση 1,5 μέτρου το λιγότερο από τους γύρω μας.
Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας εάν εμφανίσουμε συμπτώματα αδιαθεσίας συμβατά με τη λοίμωξη του κοροναϊού, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, περιοριζόμαστε, πίνουμε άφθονα υγρά, τρώμε ελαφρά και υγιεινά.