Τα καλοκαίρια κρύβουν συχνά εκπλήξεις – ενίοτε δυσάρεστες – για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στη διπλωματία είναι καλό να αποφεύγονται οι κατηγορηματικές προβλέψεις για τα μελλούμενα, αλλά φαίνεται ότι και το εφετινό καλοκαίρι θα είναι γεμάτο εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αύριο, Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν εις βάθος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συζήτησαν επί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών των δύο πλευρών μετά από εκείνον που έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο.
Στη Λιβύη, η κινητικότητα είναι διαρκής και η «ομίχλη» για την τελική έκβαση της σύγκρουσης πυκνή. Το μέτωπο της Λιβύης είναι πολύ κρίσιμο για την Αθήνα που προσπαθεί επιτακτικά να βρει θέση στην «τράπεζα των διαπραγματεύσεων» της επόμενης ημέρας.
Παράλληλα, η Αθήνα επιδιώκει να σφυρηλατήσει ακόμη στενότερη σχέση με τη Γαλλία μέσα από την επικείμενη υπογραφή μιας στρατηγικής και αμυντικής συμφωνίας και την αγορά δύο φρεγατών Belh@rr@.
Παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις, η παρέμβαση του Βερολίνου ώστε να ανοίξουν πάλι τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας – Αγκυρας υπήρξε ουσιαστική. Είναι ξεκάθαρο στους παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι επιδιώκεται να διαμορφωθεί μια «βαλβίδα αποσυμπίεσης» των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν στη συνέχεια να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» με τα επόμενα βήματα.
Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»