Με τον κωδικό «εθνική αυτοπεποίθηση», όπως τον προέβαλλε ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εντείνει την επιχείρηση «θετική ατζέντα», με προφανή στόχευση να δείξει ανταπόκριση στις προσδοκίες της κοινωνίας και να καλλιεργήσει νέες για αλλαγή σελίδας στη χώρα.
Με άλλα λόγια, χτίζει σταδιακά το νέο αφήγημά του για τον δεύτερο χρόνο του στο Μαξίμου, ενόσω το πολιτικό σκηνικό κυριαρχείται από συγκρουσιακό κλίμα και συνθήκες πόλωσης απροσδιόριστης διάρκειας, μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα ύφεσης και μέσα στο γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας και αγωνίας για τους πολίτες, όπως αναδεικνύεται και δημοσκοπικά. Δεν θεωρείται τυχαία η επιλογή του Πρωθυπουργού να κάνει σε… δόσεις τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, δείχνοντας παράλληλα προς την επόμενη μέρα.
Είναι μια προσπάθεια να περνάει στοχευμένα μηνύματα – τακτική, που όπως όλα δείχνουν, συνεχίζεται: «αξιοπιστία, θεσμική κανονικότητα, μεταρρυθμίσεις» (τα τόνισε στο 12ο Υπουργικό Συμβούλιο), «επενδύσεις και… μπουλντόζες» (τα ανέδειξε από το Ελληνικό και το Μετρό και το ίδιο αναμένεται σήμερα και αύριο από την Αρτα και την Κέρκυρα), «νέο ΕΣΥ» με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως σημείωσε από το νοσοκομείο «Σωτηρία» κ.λπ.
Οι κινήσεις εξωστρέφειας του Μητσοτάκη, είτε συμβολικές είτε ουσιαστικές, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες στους επόμενους μήνες, οι οποίοι αναμφισβήτητα θέτουν ως νούμερο ένα στοίχημα τη διάσωση της οικονομίας.
Ωστόσο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως οι δύο κρίσεις της πανδημίας και του Εβρου δεν έχουν εκτροχιάσει το Μαξίμου από κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις.
Εξού και με οδηγό τους – προσαρμοσμένους ήδη – μπλε φακέλους του επιτελικού κράτους, θα επιχειρούνται παρεμβάσεις με απήχηση στο παραδοσιακό Κέντρο, με επίκεντρο το σταθερό μητσοτακικό αφήγημα περί ανάπτυξης και φοροελαφρύνσεων και με επιδίωξη τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Νομοθετικό μπαράζ
«Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες» είπε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει πλέον μπροστά του την πρόκληση να πείσει τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα των επόμενων βημάτων που αφορούν την καθημερινότητα σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης. Πρωτίστως στην οικονομία και στα εργασιακά, αλλά και στην Παιδεία και τη δημόσια Υγεία.
Το όποιο πολιτικό κεφάλαιο θα επενδυθεί, κατά τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, «σε ριζικές μεταρρυθμίσεις», με το νομοθετικό μπαράζ σε πλήρη εξέλιξη.
Μετά την ψήφιση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, αναμένονται προσεχώς μεταξύ άλλων οι αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης – σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο – «για πιο αυτόνομο και καινοτόμο σχολείο», αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δικαιοσύνη, τη διευκόλυνση επενδύσεων, το φορολογικό νομοσχέδιο, δράσεις για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, η εταιρική διακυβέρνηση κ.λπ.
Επιτελικό κράτος Νο2
Μετά τον νόμο 4622 για το λεγόμενο οριζόντιο επιτελικό κράτος (το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης) και παράλληλα με τις προσπάθειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σειρά έχει στην επόμενη περίοδο το… επιτελικό Νο2, ή κατά την τεχνοκρατική ορολογία «η κάθετη οργάνωση του κράτους».
Το πρωθυπουργικό επιτελείο αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως κομβικής σημασίας με οργανωτικές αλλά κυρίως αναπτυξιακές διαστάσεις.
Και αυτό γιατί είναι δεδομένη η πρόθεση του Μαξίμου να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεμπερδεύοντας, όπως λέγεται στο κυβερνητικό επιτελείο, τις υποχρεώσεις για τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κομβικό πυλώνα ανάπτυξης, εξού και δεν «παγώνει» το σχέδιο απόδοσης σε δήμους και περιφέρειες ισχυρών αρμοδιοτήτων και αυτοτελών πόρων από φόρους και τέλη.
Μεσαία τάξη και απασχόληση
Το πιο άμεσο στοίχημα, όμως, εκείνο που θα κρίνει εφεξής την επιχειρησιακή ικανότητα της κυβέρνησης, αφορά το πεδίο της οικονομίας.
Η απορρόφηση των κραδασμών από την υγειονομική κρίση εντός του φθινοπώρου και του χειμώνα, με παράλληλη προστασία της δημόσιας Υγείας και έπειτα το restart με νέο αναπτυξιακό μοντέλο (και χρηματοδότηση από την Ευρώπη) αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Μαξίμου.
Γιατί γνωρίζουν ότι αυτά θα δοκιμάσουν, μεταξύ άλλων, την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Αρμόδιες πηγές διαμηνύουν ότι το Μαξίμου θα παραμείνει μακριά από λογικές επιδομάτων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά δράσεις – γέφυρα και στοχευμένες παρεμβάσεις, που μένει να αξιολογηθούν για την αποτελεσματικότητά τους μόλις εφαρμοστούν.
Πιθανότατα το πρώτο βήμα θα είναι η προσπάθεια για «ενέσεις» στην απασχόληση μέσα από πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες, που θα προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους.
Ο ανασχηματισμός
Ο δεύτερος χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φέρει και τον πρώτο ανασχηματισμό: δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής με νέα σχήματα, εσωτερικές μετακινήσεις, αφίξεις (ενδεχομένως και με αποτύπωμα πολιτικής διεύρυνσης, σύμφωνα με την… ονοματολογία των τελευταίων ημερών), αλλά και απομακρύνσεις.
«Θα τα μάθετε από μένα, δεν είναι της στιγμής…» ήταν η προ ημερών πρωθυπουργική αποστροφή, που αφήνει ανοιχτά όλα τα χρονικά ορόσημα για τις ανακοινώσεις. Η αλήθεια είναι ότι κυβερνητικά και κομματικά πρόσωπα βρίσκονται επί ποδός εδώ και εβδομάδες, εκτιμώντας ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα σημάνει αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Πληροφορημένες πηγές επιμένουν στο ότι ο Μητσοτάκης έχει κλειδώσει τις στοχευμένες κινήσεις του, επιδιώκοντας σύνθεση πολιτικών στελεχών και τεχνοκρατών που θα κληθούν μπροστά στις απαιτήσεις της επόμενης περιόδου.