Έντονος παραμένει ο προβληματισμός στην κυβέρνηση αλλά και στην επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων στην χώρα μας και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.
Εκτός από την αύξηση κρουσμάτων, οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα ορφανά τα οποία μάλιστα εμφανίζονται σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει στο παρελθόν.
Ειδικότερα ο απολογισμός της Κυριακής έδειξε 31 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 18 εμφανίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ημαθία, Καστοριά και Χαλκιδική.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν και οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τα πανηγύρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, εκεί όπου εμφανίστηκαν σημάδια χαλάρωσης των πολιτών και συγχρωτισμός, χωρίς να τηρείται κανένα από τα μέτρα ασφαλείας.
Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό
Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση να πραγματοποιηθεί και σήμερα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης και αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ παράλληλα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα συνεδριάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στην ομάδα των ειδικών επιστημόνων επικρατεί ανησυχία για τη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του Τουρισμού μετά το οποίο παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.
Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυτοπροστασία, ενώ η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων, λίγο αφού ανακοινώθηκε η υποχρεωτική επίδειξη μοριακού τεστ σε όποιον υπήκοο άλλης χώρας μπαίνει από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα.
Τα πανηγύρια και οι χώροι εστίασης είναι που προκαλούν τον προβληματισμό, αφού εκεί κυρίως παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και μη τήρηση των μέτρων προστασίας και οι δύο χώροι που βρίσκονται στο επίκεντρο για την επιβολή νέων μέτρων.
Βατόπουλος: Πιθανό δεύτερο κύμα τον Αύγουστο -Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών και από άλλες χώρες
Εκτός από τον πρωθυπουργό, καμπανάκι κινδύνου χτυπά και η επιστημονική κοινότητα για τα πανηγύρια, εν μέσω κοροναϊού, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών και από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία. Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.
Στο τραπέζι τα σενάρια για νέο κλείσιμο των συνόρων και του τουρισμού
Για το θέμα του κοροναϊού και την ανησυχία που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων, μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA οι κ.κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, και Μάριος Πυρπασόπουλος πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Χαλκιδικής.
Τι θα συζητήσουν στη σύσκεψη με τον Κικίλια
«Στη συνάντηση με τον κ. Κικίλια σήμερα θα συζητήσουμε ορισμένα θέματα, όπως τα βόρεια σύνορά μας από τα οποία έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων. Τα φαινόμενα διασποράς του ιού σε πόλεις, με ορφανά κρούσματα. Θα κουβεντιάσουμε και τις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το κατά πόσο θα παρέμβουμε ή όχι», σημείωσε ο κ. Σύψας.
«Είναι δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να κάνουμε προτάσεις προς την πολιτεία για να αποφύγουμε αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ακόμη και η απαγόρευση των πανηγυριών είναι στο τραπέζι
Αναφορικά με τα πανηγύρια ο ίδιος είπε ότι «το ζήτημα των πανηγυριών θα συζητηθεί, και ακόμα και η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι. Δυστυχώς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, είναι η ώρα για δράση. Πρώτα από όλα είναι η δημόσια υγεία. Η οικονομία είναι αλληλένδετη με τη δημόσια υγεία. Θα προτείνουμε στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες ό,τι χρειαστεί».
«Στο plan B υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέες οδηγίες για τις μάσκες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, νέες ταξιδιωτικές οδηγίες. Τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά θα αλλάξουν ενδεχομένως οι όροι λειτουργίας τους. Έχουμε απευθύνει έκκληση, και ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει ελέγχους αυτό το σαββατοκύριακο. Θα δούμε αν απέδωσαν και αναλόγως θα κινηθούμε», τόνισε ο κ. Σύψας.
«Υπήρχε ένα κρούσμα σε μια κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Σήμερα το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και η υγειονομική περιφέρεια μεταβαίνουν στο σημείο. Δεν είναι γνωστό το πώς κόλλησε το παιδί. Στο νοσοκομείο της Ημαθίας έγινε η διάγνωση. Αυτά που συμβαίνουν είναι αναμενόμενα, δεν μας εκπλήσσουν. Μας προβληματίζει εδώ και ένα – ενάμιση μήνα η έλευση των τουριστών. Την Τετάρτη αυτό που θα γίνει με τον έλεγχο στις πύλες εισόδου θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει από πριν. Όλοι που έρχονται από τα Βαλκάνια είναι “μαζεμένοι”, δεν κυκλοφορούν πολύ, έχουν περιορισμένο budget» ανέφερε σχετικά ο κ. Πυρπασόπουλος.
«Όταν συζητήθηκε το θέμα για τις κατασκηνώσεις υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός. Οργανώθηκε ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε στην Χαλκιδική με την έννοια ότι δεν είχαμε διασπορά. Θα το δούμε στην πορεία, ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα κρούσματα», είπε από την πλευρά του ο κ. Σύψας.
«Η κατάσταση παρακολουθείται καθημερινά. Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τον τουρισμό είναι αναιρέσιμες αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν έχουμε το καταστροφικό σενάριο θα κλείσει ο τουρισμός. Αλλά νομίζω δεν θα φτάσουμε εκεί. Νομίζω με τις ταξιδιωτικές οδηγίες θα μπορούμε να έχουμε κάποιους τουρίστες το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τον τουρισμό.
Τέλος Ιουλίου θα έχουμε καλή εικόνα για την επίδραση του τουρισμού
«Ο ιός έχει την ίδια επικινδυνότητα, απλώς τα κρούσματα είναι ανάμεσα σε τουρίστες που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν μπαίνουν εύκολα στο νοσοκομείο και δεν διασωληνώνονται. Αν υπάρξει διασπορά, όμως, του ιού, θα προβάλει και τις ευπαθείς ομάδες και θα έχουμε και θανάτους και διασωληνώσεις. Με τα εργαλεία που έχουμε είμαστε “τυφλοί” για δύο εβδομάδες. Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε μια καλή εικόνα για την επίδραση του τουρισμού στην επιδημία στη χώρα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Η Αθήνα είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών θα ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα σε μεγάλες πόλεις. Επειδή υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, αν ξεφύγει η επιδημία θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Είναι πολύ κακό σενάριο το να ξεφύγει η κατάσταση στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι κάτω από το 1%. Και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι επίνοσοι», εξήγησε ο κ. Σύψας.
Το χειρότερο σενάριο αν συνεχιστεί η αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων
«Έχουμε τεράστια επιτυχία των μέτρων, στα Βαλκάνια η επιδημία ήρθε αργότερα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε την πορεία των Βαλκανίων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω ταξιδιωτικές οδηγίες, αν χρειαστεί. Θα δούμε αν τα μέτρα αποδίδουν, αν ανακόπτεται η εισροή κρουσμάτων. Αν όχι, ενδεχομένως και να κλείσουν τα βόρεια σύνορα», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.
Κρίσιμος δείκτης τα ορφανά κρούσματα
Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός κρουσμάτων κοροναϊού τα οποία δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα και είναι αυτά τα οποία προκαλούν την έντονη ανησυχία και δεν αποκλείεται εξαιτίας αυτών να ανακοινωθούν σήμερα νέα μέτρα με στόχο αφενός να περιοριστούν τα εισαγόμενα κρούσματα και αφετέρου να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τα πρώιμα σημεία του δεύτερου κύματος της επιδημίας θα το δούμε από τα λεγόμενα «ορφανά» και όχι από εκτιμήσεις του R0.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».
Ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».
Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται.
«Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους» κατέληξε.
Αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων στην Κοζάνη
Την ίδια ώρα αιφνίδια είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια.
Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορωνοϊό. Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, όλα τα νέα θετικά κρούσματα του νομού Κοζάνης χαρακτηρίζονται «συμπωματικά με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος». Τρεις ασθενείς εξ αυτών νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση. Μεταξύ των εννέα νέων θετικών κρουσμάτων, τα δύο είναι εισαγόμενα από τη Σερβία, ενώ για τα υπόλοιπα επτά δεν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με θετικό κρούσμα. «Τα συγκεκριμένα περιστατικά χαρακτηρίζονται ως ορφανά», τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.
Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, που έχει ορισθεί ως νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, νοσηλεύονται συνολικά επτά περιστατικά covid 19. Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι «θα δούμε τις προσεχείς ημέρες, μέσω των ιχνηλατήσεων που κάνουμε, τι διαστάσεις θα λάβει η στιγμιαία αύξηση των ορφανών κρουσμάτων κοροναϊού».
Θετικό κρούσμα σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική
Κρούσμα κοροναϊού σε ανήλικη εντοπίστηκε σε παιδική κατασκήνωση στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το κορίτσι πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου και μετά από τέσσερις μέρες ανέβασε δέκατα. Από τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό με βάση τα πρωτόκολλα και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση για 24 ώρες. Ο πυρετός δεν έπεσε και κλήθηκαν οι γονείς της. Από την κατασκήνωση τους ζητήθηκε αρνητικό τεστ προκειμένου η μαθήτρια να επιστρέψει στην κατασκήκωση.
Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου και διαγνώστηκε θετική, ενώ η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και ζητήθηκε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.
Το πρωί της Κυριακής κλήθηκαν οι γονείς των παιδιών που ήταν μαζί με την ανήλικη στην ίδια σκηνή προκειμένου να τα πάρουν από την κατασκήνωση και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Είναι καλά στην υγεία της και δεν χρειάστηκε νοσηλεία
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας, Ηλίας Πλιόγκας, η 15χρονη υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο έδειξε ότι είναι θετική σε Covid-19, είναι καλά στην υγεία της,
Όλα έτοιμα για τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα
Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.