Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση και οι επιστήμονες την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο της ανησυχίας δεν βρίσκονται τόσο τα εισαγόμενα κρούσματα, όσο το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει και δεν λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης που οφείλουν.
Αντιθέτως οι επιστήμονες τονίζουν ότι υιοθετούνται συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το γεγονός ότι ο κοροναϊός παραμένει σε έξαρση σε όλον τον πλανήτη και ένα δεύτερο κύμα και στην χώρα μας, που μέχρι τώρα τα έχει πάει άριστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι προ των πυλών.
Προς απαγόρευση πανηγυριών
Την ανησυχία αυτή μοιράζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκάλεσε νέα σύσκεψη μέσα σε λίγα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει έκτακτη σύσκεψη του κ. Κικίλια με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, με τη διενέργεια τεστ για εκείνους που εισέρχονται οδικώς στην χώρα δεν είναι αρκετά. Τα στοιχεία άλλωστε για την πανδημία -εντός κι εκτός χώρας- έχουν σημάνει συναγερμό.
Από τις αρχές του Ιουλίου, τα νούμερα των καθημερινών κρουσμάτων της νόσου Covid-19 παραμένουν διψήφια και ειδικά την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε μεγάλη αύξηση. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τα εισαγόμενα κρούσματα, ειδικά από τα Βαλκάνια και τη Σερβία, με Σέρβους τουρίστες να έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό στον Προμαχώνα και την Εύβοια.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.
Όπως είπε, τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στο δρόμο και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Υπογράμμισε, δε, ότι όπου δεν τηρούνται αποστάσεις με κίνδυνο διάδοσης του κοροναϊού θα επιβάλλονται κυρώσεις.
Όμως, όπως έδειξε και η ανακοίνωση της Κυριακής στην οποία καταγράφηκαν 31 κρούσματα (7 εισαγόμενα), το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις εγχώριες εστίες του ιού. Παρατηρείται λοιπόν κατά τόπους έξαρση των εγχώριων κρουσμάτων σε Δυτική Μακεδονία και Κοζάνη (μόνο στην Κοζάνη υπάρχουν 9 κρούσματα), ενώ σταδιακή είναι η αύξησή τους και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι τις 12 Ιουλίου, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.
Σύψας: Μείζον πρόβλημα η υπερμετάδοση σε πανηγύρια και εστίαση
Για ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, την έξαρση του κοροναϊού στα Βαλκάνια και την εμφάνιση επιδημιών σε πόλεις (όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη) ως «κακές εξελίξεις».
Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς «μπαίνουμε σε επικίνδυνα νερά».
Ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όπως σήμερα, τότε θα «έχουμε άσχημες εκπλήξεις στο τέλος του μήνα» καθώς θα υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού μέσα στο καλοκαίρι – κάτι που αποτελεί το χειρότερο σενάριο.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο εισαγόμενα τα κρούσματα του Covid-19, αλλά ότι ο ιός υπάρχει στην Ελλάδα και διασπείρεται στην κοινότητα.
Ως μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων αξιολογεί τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε πανηγύρια και μπαρ. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από τα πανηγύρια θα φανούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ επανέλαβε ότι είναι στο τραπέζι η απαγόρευσή τους.
Δεύτερο ζήτημα είναι τα εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Προς συζήτηση, δε, είναι και το κλείσιμο του Προμαχώνα.
Γώγος: Πάμε προς δεύτερο κύμα – Απαράδεκτες οι εικόνες στα πανηγύρια
Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ ανέφερε πως «πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κοροναϊού».
Μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε «πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις» και πως μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή και εκδηλώσεις.
Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές του και φυσικά υπάρχουν ακόμα μικροεστίες σε διάφορες περιοχές της χώρας
Αναφορικά με την περίπτωση της ανήλικης που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά μεταδίδουν σε χαμηλότερο βαθμό ενώ έχουν τηρηθεί οι οδηγίες και θα σπάσει η μετάδοση σε αλλά παιδιά.
Επιπλέον, ο καθηγητής ανέφερε πως βασικό πρόβλημα οι συμπεριφορές μας ενώ τόνισε πως δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα πχ μάσκες.
Μαγιορκίνης: Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».
Ο καθηγητής σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».
Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται.
«Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους» κατέληξε.