Δύο εβδομάδες περίπου απομένουν ώστε να ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις και όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα κληθεί να λάβει εκ νέου μια απόφαση για την παράτασή τους.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 2,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί και όπως αναφέρουν οι λογιστές, ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σημάδια κόπωσης.
Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν να παραταθεί η διαδικασία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ενώ θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, και ενδεχομένως να παραταθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης κατά ένα μήνα.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσφορες λύσεις και τις προσεχείς μέρες αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις.
Τα σενάρια για τις φορολογικές δηλώσεις
Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια:
Πρώτον, να ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουλίου μια νέα παράταση 10 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το δεύτερο σενάριο είναι να ανασταλούν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και οι προσαυξήσεις για όσους υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου.
Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους, θα μπορούν να καταθέσουν τα ηλεκτρονικά έντυπα και μετά το τέλος Ιουλίου χωρίς να υποστούν συνέπειες. Η μόνη συνέπεια που θα έχουν σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις πάντοτε χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις.
Η προκαταβολή φόρου
Για φέτος έχει αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία θα γίνει κλιμακωτά για όσους υπόκεινται σε ΦΠΑ από 30% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση που καταγράφει ο τζίρος το α΄ εξάμηνο του 2020.
Για τις επιχειρήσεις και όσους δεν υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.
Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής του φόρου θα είναι ανάλογη με την πτώση του τζίρου που καταγράφεται το α΄ εξάμηνο του 2020. Δηλαδή:
- Μείωση προκαταβολής φόρου κατά 30% αν ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 5% – 15%
- Μείωση προκαταβολής φόρου 50% αν η πτώση του τζίρου είναι 15,1% – 25%
- Μείωση προκαταβολής φόρου 70% αν ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 25,1% με 35% και
- Μηδενική προκαταβολή φόρου αν η πτώση του τζίρου το α΄εξάμηνο του 2020 ξεπερνά το 35%.
Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:
- Επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες το 3ο τρίμηνο του 2019 έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου
- Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.