Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των Θεσμών για το νέο πτωχευτικό και το πρόγραμμα γέφυρα, που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, φαίνεται να μειώνεται το χάσμα των δύο πλευρών, δίνοντας νέο ραντεβού προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες και το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή τον Αύγουστο. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν στον τραπέζι κάποια κριτήρια και εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις, με την Αθήνα να τα εξετάζει.
Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, ακόμα δηλαδή και για τα μη εξυπηρετούμενα, χωρίς αποκλεισμούς. Η πλευρά των Θεσμών πιέζει για μικρότερη επιδότηση, κυρίως στα «πορτοκαλί» και στα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται όσοι δεν έχουν αδυναμία.
Το ζήτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα γίνει με όσους επλήγησαν από τον κοροναϊό, καθώς θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας αυτής της ομάδας δανειοληπτών. Αναφορικά με την κήρυξη πτώχευσης ιδιωτών και εταιρειών φαίνεται να υπήρξε η συμφωνία πως όσοι θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης θα έχουν απαλλαγή χρεών τρία χρόνια μετά την πτώχευση και πως θα πληρώνουν βάσει των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της εν λόγω τριετίας.
Ποιοι θα πάρουν τα σπίτια
Σχετικά με νέο «Πτωχευτικό» οι διαπραγματεύσεις θα δείξουν αν θα είναι τελικά κρατικός ο φορέας που θα πάρει υπό τον έλεγχό του τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών, καθώς οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις στη δημιουργία ενός νέου κρατικού οργανισμού, με τον ενδεχόμενο να επαναλάβει τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως έγινε δηλαδή με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Σημειώνεται πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα-γέφυρα που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών με τη τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του και θα δίνεται η δυνατότητα παροχής δευτερης ευκαιριας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.
Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.