Πενήντα οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 3.883. Εκ των νέων κρουσμάτων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Εκ του συνόλου των κρουσμάτων το 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Φόβοι για πρόωρο δεύτερο κύμα στην Ελλάδα
Όλα αυτά, ενώ εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, βλέποντας τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες.
Η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται εν αναμονή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού οι φόβοι για ένα πρόωρο δεύτερο κύμα είναι έντονοι.
Τα εισαγόμενα κρούσματα ως αποτέλεσμα της έξαρσης του κοροναϊού στις βαλκανικές χώρες, αλλά και τα εγχώρια, ως απόρροια της χαλαρής συμπεριφοράς αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής, οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων.
Έτσι μέχρι τέλος Ιουλίου απαγορεύονται τα πανηγύρια και οι παρεμφερείς εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Ματαιώνονται τα πανηγύρια -Τι άλλο εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος του Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εικόνες συνωστισμού, που εντείνουν τους φόβους για αναζωπύρωση της επιδημίας.
Η προσοχή των υγειονομικών αρχών παραμένει επίσης, στραμμένη στα εισαγόμενα κρούσματα, με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου να εντατικοποιούνται.
Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:
- Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
- Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες
Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.
Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα
Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης της επιδημίας και δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αν και όπως τόνισε, ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Σκάι.