Την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα διά ζώσης, στο δημαρχιακό μέγαρο. Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έστειλε το μήνυμα πως «η Αγία Σοφία είναι απόρθητη. Δεν μπορεί κανείς να τη σμικρύνει, δεν μπορεί κανείς να την περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσο δε μάλλον να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή άλλους πολιτικούς λόγους».

Ανακοίνωσε επίσης, πως ξεκίνησε την αποστολή επιστολών προς όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις με τη Θεσσαλονίκη και ενημέρωσε το Σώμα πως θα απευθυνθεί με προσωπική επιστολή του και στον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, ζητώντας του να αρθεί στο ύψος της περίστασης και να αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο δήμαρχος ανέλυσε τους λόγους που «μας υποχρεώνουν να αντιδράσουμε, να μιλήσουμε, να γνωστοποιήσουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα δεδομένα. Και βέβαια – θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό – δεν θεωρώ τον λαό της Τουρκίας εχθρό. Με τους γείτονες Τούρκους είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρξουμε», ενώ αναφέρθηκε στους «άρρηκτους δεσμούς» της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.

Κάλεσε, δε, τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν το ψήφισμα καταδίκης της απόφασης και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή όλων όσων ανά το κόσμο στέκονται «απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή βέβηλη πράξη».

«Σοβαρό θέμα που θίγει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Δεν θα μπω στη λογική να αποδείξω ή να επιδείξω πατριωτισμό και θρησκευτική πίστη. Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί ρεαλισμό και κινητοποίηση. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα με πολιτιστικές και πολιτικές διαστάσεις», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της παράταξης «η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» ο επικεφαλής, Γιώργος Ορφανός, ανέφερε πως ο κ.Ερντογάν «διεκδικεί περισσότερα από όσα του ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια πολλών άλλων της τουρκικής κυβέρνησης και δείχνει τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία για το αύριο». Υποστήριξε ακόμη, πως θα πρέπει να σταλεί ένα «μήνυμα προς την απέναντι πλευρά ότι είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγία Σοφία «λυπηρό γεγονός που πλήττει την ανθρωπότητα» και «πρόκληση για την πατρίδα μας». «Σήμερα ο Ερντογάν αγνοώντας την παγκόσμια κοινότητα επιχειρεί την επιστροφή της Τουρκίας σε ένα κακό παρελθόν με θρησκευτικό φανατισμό», είπε. Η κ.Νοτοπούλου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και τη συνδρομή της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών για να προστατευτεί το μνημείο.

Για «απαράδεκτη, προκλητική και βέβηλη ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης» απέναντι ένα μνημείο του χριστιανισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θίγει το συναίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων έκανε λόγο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Σωτήρης Ζαριαννόπουλος, καλώντας «το λαό της χώρας να επαγρυπνεί».

Την καταδίκη τους εξέφρασαν επίσης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», ο Αντώνης Γαζάκης, από την «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», ο Γιάννης Κουριαννίδης, από τη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», ο Ιωάννης Νασιούλας, από τη «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και ο Γιώργος Ρακκάς, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», προτείνοντας «μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα». Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ