Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα επαναφέροντας την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 για να γλιτώσουν τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα επέλεξε τη σημερινή ημέρα, επέτειο του πραξικοπήματος (σ.σ. είχε εκτυλιχθεί τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου 2016 προς τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου) για να αναφερθεί στην υπόθεση για την οποία η ελληνική δικαιοσύνη έχει ως γνωστόν τελεσιδικήσει.
Συγκεκριμένα η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook τα εξής:
«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οκτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
We have been waiting for four years now, for the extradition of the eight ex-military individuals (and others) who fled…
Δημοσιεύτηκε από T.C. Atina Büyükelçiliği / Turkish Embassy Athens / Πρεσβεία Τουρκίας Αθήνα στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
Πώς φτάσαμε στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης
Τον Ιανουάριο του 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ απορρίπτοντας τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματά τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2018 νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο είπε, επίσης, «όχι» στην έκδοση των οκτώ κρίνοντας τότε πως σε ό,τι αφορά στα τρία πρώτα αδικήματα που οι τουρκικές αρχές αποδίδουν στους οκτώ στρατιωτικούς, είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στο τρίτο αιτημά τους περί έκδοσης.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Τουρκία καταλογίζει στους στρατιωτικούς, αυτά κατά τους Έλληνες δικαστές, είτε ήταν παντελώς αόριστα είτε βάση της νομοθεσίας δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι «8» δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.