Τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα;
Τελικά είχε υποσχεθεί ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν την άμεση έκδοση των αξιωματικών που θεωρούνταν πραξικοπηματίες;
Αραγε οι 8 διασώθηκαν χάρη στην απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, παρά το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να τους ρίξει στο λάκκο των λεόντων;
Τα ερωτήματα έρχονται ξανά στην επικαιρότητα 4 χρόνια μετά από εκείνη τη δραματική βραδιά του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Κι έρχονται μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στο Mega ο πρώην υπουργός Αμυνας, ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο εκείνων των δραματικών ωρών ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε:
Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι. Ότι έγινε μία συνάντηση του Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ που του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», περιέγραψε ο ναύαρχος Αποστολάκης.
Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία να παραλάβει τον Ερντογάν, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.
«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, ο πρώην υπουργός είπε ότι «όχι δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους 8 που έφτασε στη χώρα μας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.
«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους «8» έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.
Με τον τρόπο αυτό ο τότε Α’ ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε ένα παρασκήνιο που δεν γνώριζαν πολλοί, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επικοινωνίας με τον Ακάρ που δεν κατέστη δυνατό και γι’ αυτό σώθηκαν οι 8 Τούρκοι αξωματικοί.
Είχαν αρνηθεί τη συμφωνία με Ερντογάν
Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το αν η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στον Ταγίπ Ερντογάν για την έκδοση των «8». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε κατηγορηθεί ότι ήταν έτοιμη να τους επιστρέψει, κάτι που διαψευδόταν κατηγορηματικά.
Τον Ιούνιο του 2018 ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς εάν είχε πει στον Ερντογάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών, ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».
«Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ’ αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι βεβαίως ότι είπε στον Ερντογάν πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα».
Ωστόσο, αυτή η δήλωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε ο κ. Αποστολάκης. Κι αυτό διότι οι «8» όταν ήρθαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία θα τους εκτελούσαν, ουσιαστικά τίθονταν υπό το καθεστώς προστασίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Πώς λοιπόν ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνει ότι θα τους έστελναν πίσω, αλλά αυτό δεν έγινε διότι διακόπηκαν οι επικοινωνίες, ενώ ο Τσίπρας λέει ότι δεν το υποσχέθηκε ποτέ γιατί σέβεται τη δικαστική εξουσία;
Στην τότε κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο είχαν αποφασίσει από την αρχή να μην… μπλέξουν, έστω κι αν στη συνέχεια δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε δηλώσει τότε επίσημα: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση «ότι θα τους παραδώσουμε αμέσως». Αναμένουμε να δούμε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του.»
Διέψευδαν
Η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε πει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές. Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».
Δηλαδή η κ. Γεροβασίλη διέψευδε ότι ήταν έτοιμη η κυβέρνηση να τους εκδώσει, και τώρα έρχεται ο κ. Αποστολάκης να τους «αδειάσει».
Υπενθυμίζεται τέλος ότι , το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού είχε μεταδώσει δήλωση του Ερντογάν για το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε τηλεφωνικά πως «μέσα σε 15 με 20 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα». Σύμφωνα με το ελληνικό πρακτορείο στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες.
Το δημοσίευμα – φωτιά
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κι ένα δημοσίευμα – φωτιά που είχε προκαλέσει σάλο πριν από λίγο καιρό.
Συγκεκριμένα αφορούσε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Nordic Monitor το οποίο αναφερόταν σε απόρρητο σχέδιο της Τουρκίας το οποίο είχε στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για το πραξικόπημα του 2016.
Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η στρατιωτική επιχείρηση ονομάστηκε «Harekat Yıldırım« (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή. Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, το 2ο τάγμα Ειδικής Προστασίας -που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα- διατάχθηκε να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ.