To σχέδιο για κάμερες που θα φέρουν στα κράνη και τις στολές τους οι αστυνομικοί, φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οπως είχαν αποκαλύψει τα «ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, είκοσι κάμερες υψηλής ευκρίνειας με «αντικραδασμικές» λαβές και έξι αναμεταδότες εικόνας στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευθούν τα ΜΑΤ προκειμένου να καταγράφουν μια πλήρη εικόνα των κινήσεών τους και των τυχόν επεισοδίων με διαδηλωτές!
Πρόκειται ουσιαστικά – όπως παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – για την υιοθέτηση κι απόκτηση ενός γερμανικού συστήματος αποτύπωσης των συμβάντων και των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και πολιτών με έναν αστυνομικό καμεραμάν σε κάθε διμοιρία που θα δίνει πανοραμικά πλάνα των κινήσεων γύρω από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Με τη δυνατότητα τα βίντεο των επεισοδίων να παραδίδονται σε πολίτες που μπορεί να διαμαρτύρονται για «άσκοπη αστυνομική βία», τραυματισμούς κ.λπ.
Ωστόσο η αρχική προαναγγελία ότι θα τοποθετηθούν κάμερες στις στολές ή στα κράνη αστυνομικών δεν φαίνεται ότι τελικώς θα υλοποιηθεί – σχετικό σύστημα χρησιμοποιεί η γαλλική αστυνομία – γιατί η εικόνα που δίνεται, σε περίπτωση επεισοδίων, είναι ασαφής, θολή, με αποσπασματικά πλάνα και δεν είναι δυνατή η εστίαση.
Η απόφαση για να χρησιμοποιηθούν κάμερες από τα ΜΑΤ είχε ληφθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Δεκέμβριο του 2019, μετά τη πολυσυζητημένη επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι και τις καταγγελίες μελών οικογένειας σε γειτονική κατοικία. Παρόμοιες καταγγελίες διατυπώνονται κατά αστυνομικών τουλάχιστον 8-10 φορές τον χρόνο. Εκείνη την περίοδο είχε δημοσιοποιηθεί και σχετική πρόταση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με στόχο «να σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας».
Πήγαν σε Βερολίνο και Παρίσι
Από τότε μέχρι σήμερα αρμόδιοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών ταξίδεψαν σε Βερολίνο και Παρίσι για να ενημερωθούν για τη σχετική τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ξένες διωκτικές αρχές. Ενα από τα ζητούμενα ήταν η σταθερότητα κι η σαφήνεια της εικόνας και του βιντεοληπτικού υλικού από τις κινηματογραφήσεις των ΜΑΤ. Γι’ αυτό φέρεται να εγκαταλείφθηκε η ιδέα να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές (σε μέγεθος μικρού κινητού τηλεφώνου, στο ύψος του στήθους) ή στα κράνη.
Κι έτσι φέρεται να έχει υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, με έναν αστυνομικό από κάθε διμοιρία που θα στέκεται πίσω από τους συναδέλφους του, θα κρατάει κάμερα σε ύψος 2,5-3 μέτρων με ειδικό πτυσσόμενο κοντάρι που θα έχει και μηχανισμό σταθεροποίησης της εικόνας. Παράλληλα θα φέρουν και τον αναμεταδότη (σε μέγεθος αποκωδικοποιητή).
Οι αστυνομικοί αυτοί θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Το κόστος του συστήματος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 40.000 – 60.000 ευρώ (περίπου 4.000 – 5.000 το κόστος κάθε αναμεταδότη και 300 – 500 ευρώ της κάθε κάμερας κι ο σχετικός συνοδευτικός εξοπλισμός). Τέλος οι υπεύθυνοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένουν πρόταση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διάρκεια διατήρησης του εν λόγω οπτικού υλικού, ενώ θα υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.