Έντονη ανησυχία μεταξύ των λοιμωξιολόγων αλλά και της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τα τελευταία 24ωρα, αρκετά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.
Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναπόφευκτο ότι θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο το «καμπανάκι» που χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι δεν αφορά μόνο τους τουρίστες αλλά και την κατάσταση που υπάρχει με την εικόνα των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Αττική – στην οποία προστέθηκαν χθες 10 κρούσματα – παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Ανησυχία από τη χαλάρωση των μέτρων
Είναι εμφανές ότι τις τελευταίες ημέρες, τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας. Τα μέτρα προστασίας έχουν πάει… περίπατο σε αρκετά νυχτερινά κέντρα ενώ στα ΜΜΜ παρατηρείται έντονος συνωστισμός ενώ υπάρχουν αρκετοί επιβάτες που δεν φορούν μάσκες.
Η γενική χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό έχει ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση πιο αυστηρών ελέγχων.
Στο «τραπέζι» πιο αυστηρά μέτρα
Το άνοιγμα του τουρισμού μπορεί να έφερε αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί. Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων σκέφτεται να επαναφέρει τη χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς χώρους ενώ η απαγόρευση των πανηγυριών που έχει αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί μέχρι και τον Αύγουστο.
Οι ειδικοί εκτός από την μάσκα, δεν μπορούν να παραβλέψουν επίσης το γεγονός πως φουντώνει η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων για τη Βρετανία
Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.
Από χθες, εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.
«Επιστρέφει» ο Χαρδαλιάς
Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και οι εικόνες χαλάρωσης των μέτρων, ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει την ζωντανή ενημέρωση (σ.σ σε εβδομαδιαία βάση) για τις εξελίξεις της πανδημίας.
Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Ανησυχία για την πορεία του ιού
Οι λοιμωξιολόγοι επαναφέρουν καθημερινά το θέμα των μέτρων προστασίας σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξέλιξη του ιού.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε χθες, ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, αναφορικά με την πορεία του ιού στη χώρα, αλλά και το τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.
«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή. Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στην Ελλάδα και αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο από την πρόληψη. Η πρόληψη λέει τήρηση αποστάσεων, που δεν είναι πάντα εύκολο να τηρηθούν. Τώρα όλα αυτά μπλέκονται και με τον τουρισμό και την οικονομία, και το τι συμβαίνει με αυτά που λέμε ορφανά κρούσματα», σημείωσε ο κ. Λαζανάς.
«Εύχομαι να μην έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά κανείς δεν το αποκλείει. Υπάρχουν συνεχώς κρούσματα. Για αυτό επιμένουμε για τα προληπτικά μέτρα. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.
«Στα ΜΜΜ αλλού τηρείται αλλού δεν τηρείται η χρήση μάσκας. Θα έχετε δει τι γίνεται στα μπαρ, στις καφετέριες, τα εστιατόρια. Οι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εμάς δεν τηρούν σχεδόν τίποτα. Βλέπετε τις μάσκες κρεμασμένες στο αυτί», τόνισε ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι «ναι, ένα από τα βασικά μέτρα είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο όρος υποχρεωτικά μπορεί να φέρει αντίδραση. Το υποχρεωτικά σημαίνει και κάποιο πρόστιμο. Όταν λέμε πρέπει, επιβάλλεται να κάνουμε κάτι. Να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, ακόμα και τους τουρίστες που θα έρθουν».
Παγώνη: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
Τον φόβο μήπως έχουμε την εξέλιξη των άλλων βαλκανικών χωρών με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τόνισε δε ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα, δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τη νόσο COVID-19. «Καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.
Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο δεύτερο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης R0 είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε υπάρχει και μια αύξηση κρουσμάτων στην Αττική «που παραμένουν χαμηλά μεσοσταθμικά στα 8 την ημέρα».
Όσον αφορά τα τεστ ο κ. Πέτσας είπε ότι «μεσοσταθμικά διεξάγονται κατά μέσο όρο 5.000 τεστ την ημέρα τον Ιούλιο αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα». Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε, δε, ότι το πρώτο 15ημερο είχαμε 494 κρούσματα κορωνοϊού αλλά μια απώλεια ζωής.
Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, τέλος, ότι το πλαίσιο των μέτρων είναι επαρκές αλλά απαιτείται αυστηροποίηση των ελέγχων χωρίς εκπτώσεις, όπως διεμήνυσε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Χθες έγινε γνωστό πως 10 από τα 35 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου παρατηρείται καθημερινή αύξηση των νέων περιπτώσεων.
Από αυτά, 18 είναι από το εξωτερικό: 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας και πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Επιπλέον υπάρχουν τρία κρούσματα στην Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Δράμα, Κοζάνη, Λάρισα και Χαλκιδική.
Ειδικότερα, δηλώθηκαν τριάντα πέντε (35) κρούσματα που κατανέμονται στις εξής περιοχές:
Αναλυτικότερα:
– δεκατρία (13) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– δέκα (10) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής”.
Έκθεση παρατηρητήριου: Αυξήθηκε ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη χώρα
Εκτός από την καθιερωμένη ανακοίνωση στη δημοσιότητα δόθηκε και η έκθεση του παρατηρητηρίου για τον Covid-19.
Σύμφωνα με αυτή, στα 35 διαμορφώνεται ο μέσος όρος των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας από 25, ενώ την ίδια ώρα ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4. Σε ημερήσια βάση ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι εισαγόμενα με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.
Αυτά είναι τα στοιχεία της ένατης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου για τη νόσο Covid-19 αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση και στους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά από τις υγειονομικές αρχές, ενώ ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στην περιοχή της Ξάνθης.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.