Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».
During #EUCO there was a brief message on the relationship with Turkey by @kmitsotakis and @AnastasiadesCY
Now @eucopresident started discussion on #MFF and the Recovery Fund pic.twitter.com/tK45dm2Ey0
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 17, 2020
O κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει πενταμερή για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (Μακρόν-Μέρκελ) και τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φον ντερ Λάιεν-Μισέλ).
Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου.
Στην πενταμερή θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ ο οποίος την πρότεινε, και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει ο Σκάι.
Για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο για το Ταμείο, ένα θέμα ιδιαίτερα ακανθώδες.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιληφθεί εξάλλου το πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς.
Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».
«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.