Χαμόγελα σε όλο τον κόσμο σκόρπισε η είδηση ότι οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα ανακοινώσουν σύντομα θετικά νέα για το εμβόλιο που αναπτύσσουν για λογαριασμό της εταιρείας AstraZeneca.
Το πιθανό εμβόλιο βρίσκεται ήδη στις μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους της Φάσης 3 για να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως ένα μέρος των αποτελεσμάτων για την ασφάλεια του εμβολίου πρόκειται να δημοσιευθεί από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet τη Δευτέρα.
Μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας, ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με τα συμπεράσματα από τη Φάση 1 της ανάπτυξης του εμβολίου.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης προσφέρει το διπλό επίπεδο προστασίας που αναζητούν οι επιστήμονες.
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο έδειξε πως το εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική απάντηση κατά του ιού με:
- αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες που «πιάνουν» τον ιό, αποτρέποντας τον έτσι από το να μπει στα κύτταρα και ενεργοποιώντας τα λεμφοκύτταρα και
- Τ λεμφοκύτταρα, κύτταρα που «σκοτώνουν» τη μόλυνση.
Τι σημαίνει αυτό;
Όπως σημειώνουν επιστήμονες στον Guardian, όλα τα εμβόλια έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, αλλά τα ευρήματα αυτά είναι «εξαιρετικά υποσχόμενα» και προκαλούν ανακούφιση στην επιστημονική κοινότητα.
Γνωρίζουμε επιπλέον ότι το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει πάντως τη σωστή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Γιατί είναι σημαντικό;
«Είναι ο συνδυασμός των δύο για τον οποίο ελπίζουμε ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους», ανέφερε μια πηγή στην Daily Telegraph, «είναι μια σημαντική στιγμή, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».
Αυτά τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά υποσχόμενα» από μια υψηλά ιστάμενη ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ωστόσο δεν επιτρέπουν ακόμη να ξέρουμε ποια θα είναι η διάρκεια της προστασίας την οποία θα προσφέρει το εμβόλιο.
Μάλιστα, το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν είναι το μόνο που έχει προκαλέσει αυτή την διπλή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή των αντισωμάτων που μπλοκάρουν την είσοδου του ιού στα κύτταρα και των Τ λεμφοκυττάρων που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στον ιό.
Και το εμβόλιο mRNA της αμερικάνικης Moderna προσφέρει διπλό επίπεδο προστασίας.
Θα υπάρξει ανοσία;
Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φανεί αν το εμβόλιο της Οξφόρδης προστατεύει πράγματι από τον κοροναϊό, παρά τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η εκτίμηση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο αυτό. Επίσης, δύο ακόμη σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού είναι ικανή να προστατέψει από βαριά λοίμωξη Covid-19 και αν ναι, πόσο κρατά αυτή η προστασία.
Πρόσφατες έρευνες έχον δείξει ότι τα αντισώματα σε άτομα που έχουν νοσήσει με κοροναϊό μειώνονται δραστικά σε περίοδο τριών μηνών μετά τη μόλυνση. Γι’ αυτόν τον λόγο το εμβόλιο δεν θα πρέπει να προκαλεί ίδιου είδους αντισώματα.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Moderna δημιούργησαν διαφορετικού είδους αντισώματα σε σχέση με μια φυσική μόλυνση.
Πάντως, ακόμα και αν τα αντισώματα ελαττώνονται, το σώμα ίσως μπορεί να τα δημιουργήσει πιο γρήγορα σε περίπτωση επαναλοίμωξης. Επίσης, τα Τ λεμφοκύτταρα διαρκούν περισσότερο και έτσι μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.
Η διάρκεια των αντισωμάτων και των Τ λεμφοκυττάρων είναι διαφορετική για κάθε εμβόλιο και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Είναι επίσης διαφορετική για κάθε φυσική μόλυνση, για αυτό θα πρέπει να αναμένουμε πόσο θα διαρκέσει η ανοσία στους εθελοντές.