Στο «κόκκινο» είναι η αγωνία της τουριστικής αγοράς για τις κρατήσεις το επόμενο διάστημα καθώς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πληρότητα των ξενοδοχείων.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στους περισσότερους προορισμούς η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική, ενώ προβληματίζουν οι προσδοκίες για τόνωση των αφίξεων τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Την ίδια στιγμή, η άνοδος των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου, έχουν ανακόψει την ταξιδιωτική ροή. Στον αντίποδα, η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει τις εβδομάδες που έρχονται την ταξιδιωτική κίνηση.
Αν και με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου υπήρχε η ελπίδα πως η εικόνα των κρατήσεων θα ήταν πιο καθαρή, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.
Οι αποφάσεις για το άνοιγμα όσων ξενοδοχειακών μονάδων έχουν επιλέξει να παραμείνουν κλειστές μέχρι να ανέβει η τουριστική ζήτηση, όπως φαίνεται, θα καθυστερήσουν κι άλλο. Μπροστά στο ρίσκο θεωρείται πως μεγάλες μονάδες τόσο συνεχούς λειτουργίας όσο και εποχικές επιχειρήσεις δεν θα βάλουν τελικά το κλειδί στην πόρτα.
Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξουν νέες κρατήσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Οι πληρότητες
Οι πληρότητες επί του παρόντος δεν είναι υψηλές και δεν ξεπερνούν το 15%-20%. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα, όπως λέει το ρεπορτάζ, για τις κρατήσεις τον Αύγουστο, χωρίς όμως οι πληρότητες να είναι υψηλές.
Αρχικός στόχος ήταν οι πληρότητες να φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι που επίσης δείχνει να είναι δύσκολο.
Άλλωστε σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων. Στη Χαλκιδική θεωρείται πως το 40% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει καθόλου τη φετινή σεζόν. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς που βασίζονται στον μαζικό τουρισμό και στα πακέτα των tour operators, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κως, η Κέρκυρα, αλλά και πιο πολυτελείς προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Ειδικά για την Αθήνα το καλοκαίρι θεωρείται ήδη χαμένο, εξού και δεν έχουν ακόμη ανοίξει μεγάλες μονάδες στο κέντρο, όπως και ξενοδοχεία που είχαν σημαντικό τζίρο από συνέδρια. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, δεν υπάρχουν κρατήσεις, ενώ οι προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο δεν είναι πολλές.
Την ίδια στιγμή, έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προβλέπει για φέτος πτώση του τζίρου κατά μέσο όσο 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δισ.) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζομένους το 2019 σε 120.979 εργαζομένους το 2020).
Politico για Ελλάδα: Το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού, μάλλον δεν πέτυχε
Mε τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας και να απασχολεί περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον κίνδυνο και να ανοίξει στους επισκέπτες.
Όπως αναφέρει το Politico, ακόμη και οι λίγοι ξένοι ταξιδιώτες που έχουν αρχίσει να έρχονται στη χώρα, έχουν ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες μολύνσεων από κοροναϊό, ενώ μέχρι στιγμής τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κοροναϊού καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, με μόλις 194 θανάτους να αποδίδονται μέχρι τώρα στο COVID-19.
Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολο θα είναι οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Έλεγχοι στα πλοία
«Η προστασία των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, επομένως ούτε ησυχάζουμε ούτε χαλαρώνουμε», επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στους συνεχείς ελέγχους που γίνονται από στελέχη του Λιμενικού σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «εφόσον τηρούνται τα μέτρα και με την σύμφωνη γνώμη των ειδικών, έχουμε πει ότι μπορεί να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας στα πλοία. Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται. Το βασικό είναι η τήρηση των μέτρων από όλους».
Πάντως, συγκρατημένοι για άμεση αύξηση του αριθμού των επιβατών στα πλοία εμφανίστηκαν η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρτικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.