Στη «μάχη» κατά του κοροναϊού έχουν ριχθεί κυβέρνηση και ειδικοί καθώς η χώρα διανύει μια αντικειμενικά δύσκολη διαδρομή, έχοντας μόλις περάσει το «ψυχολογικό» φράγμα των 4.000 κρουσμάτων.
Τα κρούσματα κοροναϊού που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του Ιουλίου αναζωπύρωσαν και την αγωνία των Ελλήνων για το τι μέλλει γενέσθαι και τον Αύγουστο.
Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια της καλοκαιρινής περιόδου, υπό μία προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξαν πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με τους επιστήμονες με στόχο τη διαχείριση της επιδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό επιστρέφει από μεθαύριο και η εβδομαδιαία ζωντανή ενημέρωση – κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα – από τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά για επιχειρησιακά ζητήματα προκειμένου να λειτουργήσει ως «εβδομαδιαίο καμπανάκι» εγρήγορσης.
Νέα μέτρα από ειδικούς
Την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων συζητούν σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες και οι επιστήμονες στις τηλεδιασκέψεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εφόσον καταστεί αναγκαίο, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ειδικότερα, τόνισε πως εάν χρειαστεί «θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα. Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown».
Ωστόσο, διαβεβαίωσε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση του κοροναϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη. «Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε ‘’ατύχημα’’».
Σε ότι αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό. Προστατεύουμε τον εαυτό και τους γύρω μας φορώντας μάσκα».
Εν τούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».
Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».
Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κοροναϊού των Βρετανών τουριστών, έκανε λόγο πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών. Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό. Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».
Πάνω από 4.000 τα κρούσματα
Τα κρούσματα κοροναϊού πέρασαν τα 4.000 και μένει τώρα στο τέλος του μήνα να διαπιστωθεί αν η επιδημιολογική πορεία της χώρας παραμένει σταθερή ή κινείται ανοδικά.
Μέχρι τώρα, τον Ιούλιο, έχουν καταγραφεί 613 κρούσματα κοροναϊού, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα. Το R0 κινείται στο 0,4, από 0,3 που ήταν τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την καραντίνα. Να σημειωθεί ωστόσο ότι για τον υπολογισμό του R0 δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισαγόμενα κρούσματα.
Όπως διαπιστώνει κανείς από το τελευταίο δελτίο του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι πλέον στα 58 έτη και όχι στα σταθερά πάνω από 70 της προηγούμενης περιόδου. Αυτό ενδεχομένως αντανακλά μια πιο χαλαρή στάση από νεότερους ανθρώπους την ώρα που οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να προστατεύουν τον εαυτό τους.
Αυτό ισχυρίζεται και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του πριν λίγες ημέρες θέλοντας να εξηγήσει γιατί ενώ αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε άλλες χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός.
Τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κοροναϊός εξασθένησε, ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί: «Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας».
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά ο…
Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020