ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στέκονται απολύτως αρνητικά και βλέπουν νέα μνημόνια πίσω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά χαιρετίζει τις αποφάσεις της Συνόδου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά αλλά και αρνητικά με το ισοζύγιο τελικά να καταλήγει στο ότι επικράτησαν οι σκληροί του βορά ως προς την αναλογία των δανείων με τις επιχορηγήσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να μη συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και να μιλάει για επερχόμενες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.
Συνοδεύεται από μνημονιακές μεταρρυθμίσεις
Την άποψη ότι το ποσό των επιχορηγήσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι αρκετό για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» και ότι συνοδεύεται από «μνημονιακές μεταρρυθμίσεις», εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολείπεται των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, αποτελεί θετική είδηση» αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η «αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτό το αποτέλεσμα «φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη -και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης».
Η αποδοχή των θέσεων του Βορρά
«Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό», συμπληρώνει ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει».
Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «απέναντι σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις». «Μια δήλωση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού κάθονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αν όμως, αληθεύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
Βαθιά ύφεση και περικοπές
«Βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους» υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.
Εκτιμά δε πως «με δυο λόγια κινδυνεύουμε τους επόμενους μήνες να χάσουμε όσα με θυσίες κερδίσαμε τα όλα τα προηγούμενα χρόνια και να μπούμε σε έναν νέο αέναο φαύλο κύκλο λιτότητας, ανεξάρτητα από το αν τυπικά θα έχουμε μνημόνια».
«Και αυτή είναι μια προοπτική που δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να συμβεί», τονίζει.
Αφωνία για την Τουρκία
Τέλος, ως προς την Τουρκία, ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζει πως «η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής». «Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων. Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στη Σύνοδο» αναφέρει. Ασκεί δε κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη σύνοδο».
«Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον», καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.
Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της…
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020
Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά χαιρέτισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις είναι σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί με σχέδιο, όραμα και ουσιαστικά διάλογο των πολιτικών δυνάμεων.
.@FofiGennimata: «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί με σχέδιο, όραμα και ουσιαστικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων».#kinima_allagis #συνοδος_κορυφης #EUCO pic.twitter.com/6bJiHc9Q4H
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) July 21, 2020
Η ΕΕ δεν είναι φειδωλή, είναι εχθρική
Νέα βάρη και δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης βλέπει το ΚΚΕ καθώς όπως τονίζει προβλέπονται νέοι όροι και μηχανισμοί εποπτείας για τη χορήγηση των ποσών, που προμηνύουν μνημόνια διαρκείας και ασκεί κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που χαιρέτισαν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προμηνύουν νέα βάρη και δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης, προς τους οποίους συνολικά η ΕΕ είναι, όχι μόνο “φειδωλή”, αλλά βαθιά εχθρική. Άλλωστε αυτό που κρίνεται για μια ακόμη φορά δεν είναι το “ύψος του πακέτου”, αλλά οι όροι και οι τελικοί αποδέκτες του.
Ο συμβιβασμός, που επήλθε, δεν μπορεί να κρύψει τους ισχυρούς ανταγωνισμούς από τους οποίους μαστίζεται το εσωτερικό της αντιδραστικής αυτής Ένωσης. Εχθρικά για τα λαϊκά συμφέροντα είναι όλα τα “στρατόπεδα” των διαφόρων αστικών κρατών της ΕΕ. Η παραπέρα εμβάθυνση και ενοποίηση της ΕΕ, που προωθεί η συμμαχία “των κρατών του Νότου”, ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων σε βάρος των λαών.
Οι αποφάσεις σκιαγραφούν τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης που περιέχει, από τη μία, νέους όρους και μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και από την άλλη πακτωλό χρημάτων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για την περαιτέρω προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω θα διασφαλίζονται τόσο με το υπάρχον αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ όσο και με νέους μηχανισμούς εποπτείας και συναπόφασης, που παραπέμπουν σε νέα μνημόνια διαρκείας.
Από αυτήν την άποψη είναι έκθετοι στον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, που σκόπιμα παραπλανά για το περιεχόμενο των αποφάσεων της ΕΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που εδώ και καιρό έχουν σπεύσει να χαιρετίσουν τη δημιουργία του συγκεκριμένου Ταμείου.
Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να έχουν καμία προσδοκία αλλά απαιτείται να βρεθούν σε θέσεις μάχης για να αποκρούσουν, να συγκρουστούν με την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης» αναφέρει το ΚΚΕ.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
➡️Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το #Ταμειο_ανακαμψης#ΚΚΕ #EUCO https://t.co/KkfqUGMKau
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) July 21, 2020
Τεράστια ήττα για την ΕΕ
Τεράστια ήττα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης που επισκέπτεται την Κρήτη και σήμερα βρέθηκε στην Ιεράπετρα. Όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης πρόκειται για ήττα, πρώτον γιατί κάποιες χώρες θα μιμηθούν την Θάτσερ και την μεγάλη Βρετανία και θα πάρουν χρήματα πίσω, ως όρο το κλείσιμο της συμφωνίας που αποτελεί μια συμφωνία αποδόμησης της Ε.Ε και δεύτερον και σημαντικότερον όπως τόνισε, γιατί αυτές οι ενισχύσεις καλό είναι που θα έρθουν αλλά είναι πολύ λίγες καθώς όπως σημείωσε, από τα 19 δισ. θα πρέπει να αφαιρεθούν αυτά που χρωστάμε.
«Το ποσό αυτό το υπολογίζω στα 10 δισ. σε μια περίοδο τριών ετών, αλλά αυτό πρέπει να το αντισταθμίσουμε με το τεράστιο οστικό κύμα ύφεσης που θα έρθει από του χρόνου δεδομένου ότι θα μας ζητήσουν ισολογισμένο προϋπολογισμό. Ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευθεί πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου το οποίο σημαίνει 9% του ΑΕΠ υφεσιακά μέτρα. Οπότε έχεις μια ενίσχυση από αυτό το ενισχυμένο ΕΣΠΑ που συμφώνησαν σήμερα το οποίο θα είναι το 1% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο. Άρα 1,5% μείον και 9% ύφεση, μιλάμε για μια σκληρή πραγματικότητα που δεν είχε λόγο να πολιτογραφηθεί σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα μείνει στην ιστορία ως άλλη μια σύνοδος που οι ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά αποδόμησαν την ΕΕ και δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας και λιτότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ χωρίς κανένα λόγο», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε και στα 70 δισ. που δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν.
«Που τα βρήκε τα 70 δισ. ο κ. Μητσοτάκης; Προσέθεσε στα 19 χωρίς να αφαιρέσει αυτά που χρωστάμε, ολόκληρο το ΕΣΠΑ. Μα αυτό υπήρχε και μάλιστα το νέο ΕΣΠΑ είναι μικρότερο της προηγούμενης εξαετίας. Αυτή η τακτική των μνημονιακών πρωθυπουργών να παίρνουν το ΕΣΠΑ, να το φουσκώνουν, να το προσθέτουν στα χρήματα που θα πάρουν οι μικρομεσαίοι, είναι μια διαδικασία απελπισίας. Δεν υπάρχουν 70 δισ. και ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό, αλλά και οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα σε κάτι καλύτερο από το πέμπτο μνημόνιο και τη σκληρή λιτότητα που θα φέρει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υποστήριξε το ευρωομόλογο και δέχθηκε ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ ως αντιστάθμισμα μιας νέας υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής του χρόνου», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος είχε επαφές και στον ‘Αγιο Νικόλαο με παραγωγικούς φορείς του Νομού Λασιθίου.