Στους 201 ανήλθαν οι θάνατοι από κοροναϊό στη χώρα μας, καθώς σήμερα το βράδυ απεβίωσε στην Κρήτη 78χρονη ασθενής.
Η ασθενής είχε διακομισθεί από το νοσοκομείο της Ρόδου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για Ελληνοαμερικανίδα, η κατάσταση της οποίας είχε επιδεινωθεί τα τελευταία 24ώρα.
Σημειώνεται ότι σήμερα έχασαν η ζωή τους άλλοι τρεις ασθενείς με COVID-19, που νοσηλεύονταν σε Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 85χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, έναν 91χρονο και μία 75χρονη που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ.
Δεκάδες κρούσματα ανακοινώνονται καθημερινά στη χώρα μας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται να παραμένει σταθερά διψήφιος. Οι μολύνσεις στα Βαλκάνια παραμένουν υψηλά ενώ οι ελπίδες για εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού ψαλιδίζονται.
Σήμερα, Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 4.077, ενώ ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τους 200.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αυτή είναι η ακόλουθη:
- εννέα (9) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- οκτώ (8) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
- έξι (6) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
- ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
- ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
- ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας
- ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
Τέσσερις θάνατοι σε μια μέρα
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνούν τους 200.
Μια 78χρονη ασθενής από την Κρήτη, που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σε ΜΕΘ, είναι το πιο πρόσφατο θύμα κοροναϊού στη χώρα μας.
Μια 75χρονη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ και έπασχε από κολπική μαρμαρυγή και σύνδρομο Sjogren, κατέληξε επίσης σήμερα.
Νωρίτερα, είχαν ανακοινωθεί άλλοι δύο νεκροί: ένας 91χρονος στο ΑΧΕΠΑ και ένας 85χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Ο 85χρονος στη Μυτιλήνη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 14 Ιουλίου αφού πρώτα είχε πάει στο Κέντρο Υγείας Καλλονή.
Εκτός από τον 85χρονο θετικοί στον κορωνοϊό είχαν βρεθεί και ο γιός του και ο εγγονός του. Ο γιος του ηλικιωμένου, μάλιστα, από την Τρίτη έχει εισαχθεί για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (80.0% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 4.077 κρουσμάτων, 1.128 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.066 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
ΠΟΥ: Μην περιμένετε εμβόλια πριν από τις αρχές του 2021
Οι ερευνητές σημειώνουν «ικανοποιητική πρόοδο» στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, αλλά εν τω μεταξύ είναι σημαντικό να καταστείλει την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε ο ιατρός αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς τα ημερήσια νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
«Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.
«Ρεαλιστικά θα είναι το πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να εμβολιάζονται», τόνισε σε μια δημόσια εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επεκτείνει την πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε.
«Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους», είπε.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα πληρώσει 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc και τη γερμανική Biotech BioNTech εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, ανέφεραν οι εταιρείες νωρίτερα σήμερα.
Δυσοίωνες προβλέψεις από τους επιστήμονες
Απαισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα από τους επιστήμονες για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού.
Η διεύθυνση του ερευνητικού ιδρύματος «Wellcome Trust» να αναφέρει ότι δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας δε ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει τον ιό για δεκαετίες.
Η ανακοίνωση του ιδρύματος έρχεται μόλις μια βδομάδα μετά τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι ελπίζει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του Wellcome Trust, «δε θα έχουμε ξεμπλέξει μέχρι τα Χριστούγεννα. Η μόλυνση δε λέει να εξαφανιστεί, είναι πλέον μια ενδημική λοίμωξη. Ακόμα και εάν βρεθεί το εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, η ανθρωπότητα θα εξακολουθεί να ζει με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά, πολλά χρόνια… ακόμα και δεκαετίες».
Ο ίδιος προέτρεψε ενάντια στον εφησυχασμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι η περίοδος αποτελεί μια «κρίσιμη φάση» για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος.
«Αν έχουμε την αίσθηση του εφησυχασμού ότι »αυτό έχει πλέον περάσει», τότε θα έχουμε αναμφίβολα ένα δεύτερο κύμα, και θα μπορούσαμε εύκολα να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση ξανά» τόνισε.