Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική, την ώρα που και στην υπόλοιπη Ευρώπη – και όχι μόνο στα Βαλκάνια – παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας, με χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ρουμανία να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων.
Ενδεικτικό της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι ο δείκτης Rt σημείωσε αύξηση από 0,3 σε 0,4, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19 για το διάστημα 8-15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την την έκθεση παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων ενώ σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Στα 35 τα νέα κρούσματα – 15 εισαγόμενα – 11 στην Αττική
Τριάντα τρία νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελλάδα, εκ των οποίων 15 εισαγόμενα. 11 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική
Συγκεκριμένα:
- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
4.110 τα συνολικά κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.110, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, ενώ 1.144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Δύσκολη η κατάσταση στην Ξάνθη – Ελλείψεις στο νοσοκομείο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
H ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε την Τρίτη αυτοψία στο νοσοκομείο Ξάνθης και καταγγέλλει πλείστα προβλήματα.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων της χώρας συνέβαλε στη διασπορά της νόσου στην περιοχή αφού ήρθαν αρκετοί επισκέπτες. Επίσης η έλλειψη μαζικών προληπτικών ελέγχων για κορωνοϊό στη Κοινότητα συνέβαλε στην διασπορά της νόσου.
Οι ΚΟΜΥ (Κινητές ΟΜΑΔΕΣ Υγείας) που είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο είναι άφαντες. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν αρκούν και σε πολλές περιπτώσεις οικειοθελώς η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων γίνεται από προσωπικό του Νοσοκομείου.
Ο πιο σημαντικός λόγος διασποράς του ιού είναι η έλλειψη μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο για να εξετάζονται τα τέστ και να εκδίδονται έγκαιρα τα αποτελέσματα. Εξαιτίας αυτού το Νοσοκομείο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Εισάγονται ύποπτα κρούσματα των οποίων τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο στέλνονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και κάνουν 2-4 ημέρες να εκδοθούν. Πάνω από 120 θετικά κρούσματα έχουν προσέλθει στο Νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι πάσχουν. Πάνω από 70 περιστατικά κορωνοϊού νοσηλεύτηκαν από 2 έως 5 ημέρες και κάποιοι εξ’ αυτών στη ΜΕΘ. Όταν διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό, διακομίζεται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Η καθυστέρηση διάγνωσης καθυστερεί την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και δεν απομονώνονται.
Αν και το Νοσοκομείο περιέθαλψε πληθώρα περιστατικών κορωνοϊού, κανείς εργαζόμενος δεν έλαβε τα χρήματα της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου (1500 ευρώ).
Στο Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι για τακτικά χειρουργεία και ένα για τα έκτακτα από τα επτά συνολικά. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Υπηρετούν μόνο τρεις.
Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνούν τον ένα χρόνο. Υπάρχει έλλειψη παθολόγων, πνευμονολόγων. Ελλείψεις μεγάλες υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό 70 είναι οι κενές οργανικές θέσεις.»