Τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ βαρύτατα αδικήματα έδειξε η Βουλή στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Και για τα οκτώ αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται, βρέθηκαν στην κάλπη 177 ψηφοδέλτια που υπερψήφισαν την πρόταση και τρία άκυρα.
Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος στο Δικαστικό Συμβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σύσταση του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρεις Αρεοπαγίτες και δύο δικαστικούς από το ΣτΕ.
Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Τα αδικήματα
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177
Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Η συζήτηση
Η συζήτηση επί του πορίσματος είχε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από τη βουλή λίγο πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Η συζήτηση επισκιάστηκε από την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει για την κατάσταση στα νότια της Ρόδου.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγεί στο Νοτιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».
Τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη βουλή μόνο για να ψηφίσει, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε το λόγο και έβαλε στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι για το θέμα της Novartis δεν θα περιοριστεί στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου αλλά θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα που θα αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα διερευνηθεί κάποια στιγμή στην ανάκριση και ποιοι ήταν πάνω από τον Παπαγγελόπουλο. Δηλαδή θα φανεί αν ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του Παπαγγελόπουλου ή ο ιθύνων νους της σκευωρίας» ανέφερε με νόημα ο κ. Σαμαράς.
Μάλιστα από τους υπουργούς της ΝΔ πήρε το λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπολύοντας μια σφοδρότατη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε συμμορία και μίλησε για φυλακές.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έμεινε στο βήμα της βουλής για περισσότερο από μία ώρα.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τη άποψη ότι «τελικός στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Τσίπρας», ενώ έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης και κασέτας που έφτασε στο αποκορύφωμα.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης δημιουργήθηκε εντονότατο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου ο οποίος λόγω της συμπεριφοράς του αποβλήθηκε από την αίθουσα από τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Θανάση Μπούρα.
Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ
Λίγο πριν την ψηφοφορία. Τις ανακοινώσεις έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για αθλιότητα της ΝΔ και επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Δεν θα γίνουμε παρακολουθητές αυτής της αθλιότητας» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
Όταν ο Τζανακόπουλος κατηγορούσε το Κίνημα Αλλαγής για τον Τζοχατζόπουλο, οι τρόφιμοι και ομοτράπεζοι του Άκη βουλευτές του Σύριζα τον χειροκροτούσαν!!! Ποιός είναι πιο ξεφτίλα; αυτοί; ή ο Σύριζα που τους έχει μαζέψει;;;
— Βασίλης Κεγκέρογλου (@BKegeroglou) July 22, 2020
Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης άσκησε κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και τη Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τους για αναλήθειες αναφορικά με την ερμηνεία που έδωσαν στην πρωινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα περί συμψηφισμού της μη παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της παροχής συναίνεσης στα εθνικά θεματα.
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη στάση ευθύνης που κράτησε ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάγαμε κάτι για σήμερα. Είναι επιλογή μας να κινούμαστε με πατριωτική ευθύνη και ενότητα. Το έχουμε κάνει ήδη. Δεν ζητήσαμε αντάλλαγμα» είπε ο κ. Βούτσης.
Ο πρώην πρόεδρος της βουλής έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να δημιουργήσουν ένα βούρκο με βιομηχανία φακέλων και διώξεων.
«Ο κ. Σαμαράς αποτόλμησε ότι δεν έχει κάνει ο απόντας κ. Μητσοτάκης, να πει ότι ο προγραμματισμός ανήκε στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Αν θέλετε συνεχίστε για όλους. Βυθιστείτε όσο θέλετε στο βούρκο, εσείς θα βγείτε χαμένοι και η χώρα» είπε ο κ. Βούτσης.