Αυτό το… «αμφισβητούμενα ύδατα» που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βγάζει μάτι και προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα. Την ώρα μάλιστα που ο στόλος είναι έξω και με την Τουρκία να προκαλεί απροκάλυπτα με έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Ποια είναι τα αμφισβητούμενα ύδατα κατά τους αμερικανούς; Είναι δυνατόν να θεωρούν ότι τα νησιά και εν προκειμένω το Καστελόριζο να μην έχει υφαλοκρηπίδα; Άλλα μας έλεγαν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους.
Οταν ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ρωτήθηκε πρώτα απ΄όλα από τον υπουργό: «Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε αμφισβητούμενα ύδατα;» Και έδωσε εξηγήσεις. Είπε ότι υπάρχει ένα… λεκτικό πρόβλημα και έκανε αμέσως μετά δήλωση για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Εχω επισημάνει πολλές φορές, και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου, βάσει του οποίου τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα». Πού είναι εδώ τα «αμφισβητούμενα ύδατα;» Πουθενά. Απλώς, όπως εξήγησε ο αμερικανός πρεσβευτής ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρα προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
Και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρήκε την ευκαιρία και συμπλήρωσε ενώπιον του αμερικανού (και ολόκληρης της 101η Αερομεταφερόμενης αμερικανικής Ταξιαρχίας που μόλις είχε αποβιβαστεί, από το θηριώδες μεταγωγικό «Αντοχή» μαζί με το οπλισμό της στην Αλεξανδρούπολη): «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζεται πλέον». Σ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης προς την Αλεξανδρούπολη μ΄ένα μεταγωγικό C27 της Πολεμικής
Αεροπορίας ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητούσε από τον αμερικανό πρεσβευτή να του διευκρινίσει τι εννοεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το «αμφισβητούμενα ύδατα».
Πηγή: Βηματοδότης