Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, για ζητήματα Παιδείας αλλά και την Αγία Σοφία.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι καθιστά τα ιδιωτικά σχολεία μια κοινή επιχείρηση και εξηγεί γιατί η απορρύθμιση των ιδιωτικών σχολείων πλήττει όλους τους μαθητές της χώρας.
«Οι αλλαγές πλήττουν τους πάντες. Όχι μόνο μαθητές και εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά, αλλά σκεφτείτε, και τους μαθητές των δημοσίων σχολείων, που θα διαπιστώσουν με αρνητικό τρόπο την εμπορευματοποίηση του βαθμού που θα κατακτήσουν άλλοι. Γιατί ως γνωστό, το απολυτήριο παίζει ρόλο στην εισαγωγή στα ΑΕΙ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
«Είναι ένας ευαίσθητος χώρος η Παιδεία θα έπρεπε να αποφεύγονται αιφνιδιαστικές και πολλές αλλαγές. Θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία για το κοινό καλό. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και έχουμε περιπτώσεις που υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης άλλαζαν τους νόμους του προηγούμενου», σημείωσε ο κ. Φίλης.
«Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με τα μνημόνια όπου η τρόικα εφήρμοσε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ένα σκληρό μνημόνιο για τους εργαζόμενους. Τα εκπαιδευτήρια τελούν υπό την κρατική εποπτεία, δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση. Υπήρξαν νόμοι μετά τη μεταπολίτευση που καθόριζαν την ιδιαίτερη θέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αυτή η αρχή της αναγνώρισης του ιδιαίτερου ρόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, υπηρετήθηκε και από τις κυβερνήσεις του ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στα μνημόνια επεβλήθη το δίκαιο των σχολαρχών. Δώσαμε μάχη και παρά τις αντιδράσεις επαναφέραμε τη νομιμότητα. Τώρα έρχεται η κ. Κεραμέως με μόνη στήριξη των εργοδοτών, αιφνιδιαστικά να επαναφέρει τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Θα μου πείτε, δεν έχουν δικαίωμα οι σχολάρχες να λειτουργούν τα σχολεία όπως θέλουν; Όπως θέλουν όχι. Δεν μπορείς να έχει εκπαιδευτικό φοβισμένο υπό το κράτος της απόλυσης. Γίνεται πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, εις βάρος των παιδιών», τόνισε ο ίδιος.
«Θα μπορούν να απολυθούν οι εκπαιδευτικοί ακόμα και μέσα στο έτος. Δε θα έχουν καμία κατοχύρωση. Είναι το εργοδοτικό δικαίωμα που υπάρχει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αναιτιολόγητη απόλυση μπορεί να γίνει. Για αυτό αντιδρούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου, γιατί το μοντέλο αυτό του ιδιωτικού σχολείου λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στο δημόσιο. Στην ουσία είναι η καταβαράθρωση των σχολείων», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Το νέο νομοθέτημα απορρυθμίζει και υποβαθμίζει τα ιδιωτικά σχολεία
Αναφερόμενος στο νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ο κ. Φίλης δήλωσε: «…Το νέο νομοθέτημα απορρυθμίζει και υποβαθμίζει τα ιδιωτικά σχολεία. Είναι ένα νέο μνημόνιο για αυτά. Να έχουμε κατά νου, τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση. Με βάση το Σύνταγμα, η εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, υπόκειται στην εποπτεία του κράτους.»
» Είναι για αυτό ιδιαίτερη η εργασιακή σχέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δεν μπορείς να τους απολύεις, για παράδειγμα, επειδή δεν συμμορφώνονται στην πίεση ενός γονιού που πληρώνει και απαιτεί -υπάρχουν και τέτοιοι- να δει καλό βαθμό.»
» Με το νέο νόμο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απολύονται αναιτιολόγητα. Το δίκαιο των σχολαρχών επιβάλλεται, μαζί με την πλήρη εμπορευματοποίηση. Για αυτό και ο μόνος φορέας που στηρίζει την κα Κεραμέως σε αυτό το νομοθέτημα είναι το σωματείο των ιδιοκτητών. Πιο καθαρό δεν γίνεται.»
» Ακόμα και στο σύλλογο των καθηγητών μπορεί να συμμετέχει πλέον ο ιδιοκτήτης, πρώτη φορά, εφόσον έχει κάποια ιδιότητα εκπαιδευτικού. Καταλαβαίνετε πως μπορεί να παρεμβαίνει και να επηρεάζει το αμιγώς εκπαιδευτικό έργο αυτός, ένας επιχειρηματίας.»
» Οι αλλαγές πλήττουν τους πάντες. Όχι μόνο μαθητές και εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά, αλλά σκεφτείτε, και τους μαθητές των δημοσίων σχολείων, που θα διαπιστώσουν με αρνητικό τρόπο την εμπορευματοποίηση του βαθμού που θα κατακτήσουν άλλοι. Γιατί ως γνωστόν, το απολυτήριο παίζει ρόλο στην εισαγωγή στα ΑΕΙ».
Για το θέμα μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο και ο Σταύρος Γεωργουδής, υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων ΟΙΕΛΕ.
Είναι ακριβώς όπως τα είπε ο κ. Φίλης. Δυστυχώς. Φανταστείτε ότι είναι τέλος Ιανουαρίου και πρέπει να καταθέσουμε βαθμολογία τετραμήνου. Με τον κίνδυνο της απόλυσης ο σχολάρχης, αν δεν του αρέσει κάποια βαθμολογία, μπορεί να πιέσει τον εκπαιδευτικό αλλιώς κινδυνεύει η θέση του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Περιμένουμε να δούμε μήπως η κ. υπουργός κάνει υποχώρηση, αλλιώς εμείς θα χαράξουμε το δρόμο της συσπείρωσης και της πάλης. Είναι πολύ κρίμα ότι όλη η επιχειρηματολογία της κ. υπουργού στήθηκε πάνω σε αναλήθειες.
Παρουσιάσαμε δέκα σημεία για επιστροφή στα σχολεία
«Είπαμε μιλώντας στη Βουλή ότι αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς δεν είναι να υπάρξει βιαστικά μια ανατροπή στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να κάνουμε προετοιμασία για τον κοροναϊό» είπε ο κ. Φίλης για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο.
«Παρουσιάσαμε δέκα σημεία, δέκα κατευθύνσεις για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό με ασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Τι πρέπει να κάνει το υπουργείο, υιοθετώντας μια αποκεντρωμένη λογική, τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για την κτιριακή υποδομή, τι πρέπει να γίνει με την αυξημένη στελέχωση των σχολείων για να ανταποκριθούν στις ιδιόμορφες -ελπίζουμε για τελευταία χρονιά- συνθήκες.» προσθέτει.
» Με προσλήψεις όχι μόνο μέσα στις τάξεις αλλά και στην καθαριότητα και άλλους τομείς…Να εμπλουτιστούν τα σημεία μας, να πουν τη γνώμη τους οι ειδικοί, και να δούμε το Σεπτέμβριο τους μαθητές στις τάξεις.»
» Με αυτό έπρεπε να απασχολείται, κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή το υπουργείο, τέλη Ιουλίου πια, και όχι να απορρυθμίζει την εκπαίδευση με αρνητικές νομοθετήσεις. Ο χρόνος τρέχει».
Διεθνές θέμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας
«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι διμερές θέμα, αλλά διεθνές, που αφορά ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο», αναφέρει στη συνέντευξή του στο Mega ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και προσθέτει:
«Η Τουρκία το αντιμετωπίζει με ένα θρησκόληπτο τρόπο, μέρος της στρατηγικής σύνθεσης που επιχειρεί ο Ερντογάν τουρκικού εθνικισμού από τη μια, ισλαμικού και οθωμανικού παρελθόντος από την άλλη. Τέτοια φαινόμενα βεβαίως θρησκευτικού φανατισμού υπάρχουν κι αλλού. Ίσως όχι στην ίδια έκταση, αλλά υπάρχουν.»
» Για αυτό τα »κλείστε το σπίτι του Ατατούρκ» ή »χτίστε μια νέα Αγία Σοφία αντί για τζαμί στην Αθήνα» (το ‘πε κι αυτό ένας μητροπολίτης) είναι αντιλήψεις στο ίδιο πλαίσιο θρησκευτικού φανατισμού, που δεν βοηθούν να αναδείξουμε την ευρύτερη πολιτιστική διάσταση του ζητήματος».