Στο πρώτο ελληνικό υποβρύχιο μουσείο, που εγκαινιάζεται το Σάββατο, στην Αλόννησο, αναφέρονται με εκτενή άρθρα γνωστά ταξιδιωτικά περοδικά και site, προτρέποντας αναγνώστες κι επισκέπτες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να καταδυθούν στον «Παρθενώνα των ναυαγίων», στην Περιστέρα.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε το «Smithsonian», μέσο με πάνω από 11,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες (https://www.smithsonianmag. com/smart-news/ancient-greek-shipwreck-opens-undersea-museum-180975352/). Η συντάκτρια του άρθρου προτρέπει τους ταξιδιώτες φίλους της κατάδυσης να βάλουν προτεραιότητα την επίσκεψη στο ναυάγιο, ενώ σε άλλο σημείο υπενθυμίζει στο κοινό, πόσο καλά έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα στις αντίξοες συνθήκες λόγω Covid-19.
Με ένα εντυπωσιακό βίντεο και τον εμβληματικό τίτλο, «ένα αρχαίο Ναυάγιο γίνεται το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας!» ξεκινάει το αφιέρωμά του το Travel and Leisure με την κορυφαία ταξιδιωτική ιστοσελίδα των ΗΠΑ που έχει 9 εκατομμύρια επισκέπτες περίπου και διαμορφώνει την ταξιδιωτική τάση παγκοσμίως https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/kathimerini-peristera-shipwreck-underwater-museum.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το άρθρο του παγκόσμιου ιστότοπου για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, Timeout.com https://www.timeout.com/news/an-ancient-shipwreck-in-greece-is-becoming-an-underwater-museum-071320, website με 12 εκατομμύρια επισκέψεις κατ’εκτίμηση.
Το άρθρο εστιάζει και στη λειτουργία του πρωτοποριακού Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού στην Αλόννησο για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει το ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, χωρίς καν να βραχεί!
Επιπλέον, τo διεθνώς αναγνωρισμένο δίκτυο Matador Network που εξειδικεύεται στα ταξίδια περιπέτειας με 3,4 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα, εξηγεί τη σημασία της ανάδειξης του Αρχαίου Ναυαγίου της Περιστέρας από το 500 π.Χ. περίπου σε Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα. https://matadornetwork.com/read/greece-shipwreck-underwater-museum/.
Στο αναλυτικό άρθρο του καθιερωμένου εξειδικευμένου δικτύου γίνεται αναφορά στα αποδοτικά μέτρα πρόληψης της Ελλάδας λόγω της πανδημίας, αλλά και στο γεγονός πως οι καταδύσεις επιτρέπονται από φέτος.
Τα εγκαίνια του Σαββάτου και τα σχέδια για επέκταση του υποβρύχιου μουσείου σε τέσσερα ακόμη ιστορικά ναυάγια
Να σημειώσουμε ότι το πρώτο ελληνικό υποβρύχιο μουσείο στην Αλόνησσο εγκαινιάζεται το Σάββατο 1 Αυγούστου. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ της Μαγνησίας, ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης ανέφερε πως θα γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου που θα πραγματοποιηθούν φυσικά μέσα στο νερό, ενώ σημείωσε πως στην περιοχή υπάρχουν άλλα έξι ναυάγια και στόχος είναι η δημιουργία ενός υποβρύχιου πάρκου ναυαγίων. Μάλιστα, για τα τέσσερα έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως με ΦΕΚ για την ένταξή τους στο εγχείρημα.
Το υποβρύχιο Μουσείο στην Αλόννησο θα είναι επισκέψιμο από τη Δευτέρα (3 Αυγούστου) και ήδη είναι έντονο το ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες του χώρου να καταδυθούν στην περιοχή, ενώ το πρώτο ραντεβού έχουν κλείσει Άγγλοι.
Μιλώντας για το εγχείρημα ο δήμαρχος Αλοννήσου εξομολογήθηκε πως είναι και ο ίδιος έτοιμος να καταδυθεί για τα εγκαίνια, καθώς ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του.
«Αυτό που ετοιμάζεται, δηλαδή τα εγκαίνια του πρώτου Υποβρύχιου Μουσείου στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό για μας. Από τη Δευτέρα το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο στο κοινό και θα μπορούν όλοι αυτοί που αγαπούν την κατάδυση να κατεβούν, συνοδευόμενοι πάντα από τα καταδυτικά κέντρα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, και να θαυμάσουν αυτό το έξοχο θέαμα, το σχεδόν ανέπαφο ναυάγιο του 425πΧ με τους 3500 αμφορείς. Εγώ είμαι έτοιμος, έχω τελειώσει με την εκπαίδευσή μου και θα καταδυθώ την ημέρα των εγκαινίων», είπε ο κ. Βαφίνης σημειώνοντας πως η καθιερωμένη κορδέλα θα κοπεί στο βυθό της θάλασσας.
Την πρώτη κατάδυση θα κάνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, την ημέρα των εγκαινίων.
Στο ναυάγιο χωρίς καν να βραχούν!
Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται και σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου, χωρίς να μπουν μέσα στη θάλασσα.
Αυτό μπορεί να συμβεί, αφού στη Χώρα της Αλοννήσου θα υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και τη δυνατότητα να καταδυθεί ο επισκέπτης εικονικά στο βυθό και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
Γεύση από τον θαυμάσιο κόσμο του βυθού, μπορούν να πάρουν μικροί και μεγαλύτεροι και μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιολόγοι στο βυθό», που συνδιοργανώνουν στο Πατητήρι ο δήμος Αλονήσσου και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, και με τη βοήθεια της μουσειοβαλίτσας «Αρχαιολόγοι στα βαθιά», την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή 30/7 και 1 και 2/8.
Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο https://www.youtube.com/watch?v= Lr6ggyCh3jA.
Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.
Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας. Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.
Με στοιχεία από τα eleftheria.gr και magnesianews.gr