Με επιφύλαξη κι όντας σε επιφυλακή αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές την «αποκλιμάκωση» στο Αιγαίο.
Μπορεί η τουρκική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλήσεις, όμως από την μία τα τουρκικά δημοσιεύματα και από την άλλη οι «εμπρηστικές» δηλώσεις, κάνουν την ελληνική πλευρά να κρατά «μικρό καλάθι» για το τι μέλλει γενέσθαι με την γείτονα χώρα.
Την ίδια στιγμή, η ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο έχει κινητοποιήσει πολλούς διεθνείς παίκτες. Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει στην ΕΕ, συνεχίζει να προωθεί τη διμερή ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, προειδοποιώντας τον Ερντογάν ότι αν πραγματοποίησει τις απειλές του η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει. Γαλλία, ΗΠΑ και Βρυξέλλες, όμως, έχουν μπει επίσης στο παιχνίδι.
Παρά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Βόρειο Αιγαίο παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή. Εξάλλου, η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού. Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα
Όπως τόνισε άλλωστε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όντως η Τουρκία οδεύει προς μία αποκλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο, όπως σημείωσε, ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στο Mega, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων.
Χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την πιθανότητα διαλόγου με την Τουρκία, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, διευκρινίζοντας ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε χαρακτηριστικά πως «με την Τουρκία ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς», τονίζοντας με την σειρά του, πως διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς εκβιασμών.
Πού το πάει η Τουρκία; Λάβδας και Τζούμης απαντούν στο MEGA
Την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας και ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης.
Σύμφωνα με τον κ. Λάβδα, καίτοι αποκλιμακώθηκε η παρούσα ύφεση, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια επόμενη. «Η σχέση με την Τουρκία μας απαγορεύει να είμαστε αισιόδοξοι στο διηνεκές» σημείωσε.
«Είναι σε δύσκολη φάση οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει να μας σύρει σε διαπραγμάτευση. Είτε έμμεσα, είτε άμεσα, μέσω απειλής στρατιωτικής εμπλοκής. Κάτι που θα ήθελε να ξεκινήσουμε εμείς. Γιατί αν συνεχίσει να κάνει όσα κάνει, θα μας βάλει να υπερασπιστούμε δυναμικά τα συμφέροντά μας» πρόσθεσε.
Συνέχισε, μάλιστα, πως, η Τουρκία άνοιξε μεγάλη βεντάλια διαφορών, «η οποία κατά 90% είναι διεκδικήσεις. Δύσκολο για μια ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει της διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος μας».
Ως εκ τούτου, ο καθηγητής, πρότεινε το χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών από πλευράς Ελλάδας.
«Να χτίσουμε βαθιές συμμαχίες, που θα μας επιτρέψουν ανεξαρτήτως γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ και ανεξαρτήτως αμερικανικών εκλογών, να έχουμε σχετική βεβαιότητα στην περιοχή μας» επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος, τόνισε ότι εάν χρειαστεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα κάνουν το αυτονόητο.
Παρόλα αυτά, διευκρίνισε, ότι δεν πρέπει να στρατικοποιηθεί άμεσα η όποια κρίση, καθώς «η Τουρκία θέλει να μετακυλίσει την έναρξη των εχθροπραξιών στην ελληνική πλευρά για να δείξει ότι αδικείται».