Μαθήματα σορταρίσματος έδωσε για άλλη μια φορά στην παγκόσμια επενδυτική – κερδοσκοπική ακριβέστερα – κοινότητα ο Τζιμ Χάνος. Και η τύχη το έφερε το τελευταίο «θύμα» του ελληνικής καταγωγής διαχειριστή κεφαλαίων να είναι μια γερμανική εταιρεία με έφεση στα… greek statistics. Πρόκειται για την εταιρεία πληρωμών και εν γένει παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard, η οποία κατέρρευσε τις ημέρες αυτές εξασφαλίζοντας κέρδη 100 εκατ. δολαρίων στον διάσημο Τζιμ Χάνος που πόνταρε στην καταστροφή της!
Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι ο Χάνος πήρε μια μικρή εκδίκηση για το αδιαμφισβήτητο και ομολογημένο και από τους Γερμανούς, πλέον, γεγονός ότι όσο η Ελλάδα και οι άλλες «προβληματικές» χώρες της Νότιας Ευρώπης βυθίζονταν στην κρίση, στα μνημόνια και την ανυποληψία την τελευταία αποφράδα (για αυτές) δεκαετία, τόσο εκτινασσόταν η γερμανική αγορά ομολόγων που έφτασε μέχρι του σημείου να πληρώνει κανείς φύλακτρα για τα λεφτά του προκειμένου να τα τοποθετήσει εκεί.
Η υποτιμητική κερδοσκοπία του Χάνος τιμώρησε τη Wirecard, η οποία αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι εμφάνιζε στα λογιστικά βιβλία της 1,9 δισ. ευρώ που απλώς… δεν υπήρχαν. Και μιλάμε για μια βαυαρέζικη εταιρεία. Μεγάλη ντροπή για το περίφημο ινστιτούτο Ifo και τον διάσημο πρώην επικεφαλής του, Χανς Βέρνερ Ζιν. Είναι όμως και ο Χάνος ένας κυνικός επενδυτής που τον ενδιαφέρει το βραχυπρόθεσμο κέρδος και όχι οι συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για κάποιους άλλους. Εδωσε άλλωστε στην επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε το 1986 την επωνυμία Kynikos Associates. Για να τιμήσει τους κυνικούς φιλοσόφους – πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες φιλοσοφικές Σχολές, που ίδρυσε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Αντισθένης.
Τον ανέδειξε η Enron. Οσο για τη Wirecard, δεν είναι τίποτα παραπάνω από «peanuts» για τον Τζιμ Χάνος. Κάτι τέτοιες εταιρείες τις έχει για πασατέμπο δηλαδή. Τις τρώει στην καθισιά του, όπως θα λέγαμε στον τόπο καταγωγής του διάσημου σορτάκια. Εδώ «έφαγε» ολόκληρη Enron, στη Wirecard θα κωλώσει; Διότι ο Χάνος δημιούργησε την οικονομική αυτοκρατορία του προβλέποντας την κατάρρευση του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού το 2001 – και ποντάροντας σε αυτήν βέβαια. Παρεμπιπτόντως, η Kynikos Associates και άλλα διεθνή hedge funds του Χάνος διαχειρίζονται περί τα 3,2 τρισ. δολάρια! «Ζούμε τον χρυσό αιώνα της απατεωνιάς» αποφαίνεται ο διάσημος fund manager, που παραδέχεται σεμνυνόμενος ότι «μυρίζεται από τους πρώτους την απάτη».
Ο Τζιμ Χάνος γεννήθηκε το 1957 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Γιος έλληνα μετανάστη με αλυσίδα καθαριστηρίων ρούχων, σπούδασε οικονομικά στο Yale και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην Deutsche Bank. Γρήγορα αντιλήφθηκε την έλξη που ασκούσε πάνω του το σορτάρισμα και με αυτοσαρκαστικό χιούμορ ίδρυσε την Kynikos Associates. Διευκρινίζεται ότι η επενδυτική του τακτική συνίσταται στη λήψη θέσεων «short» στην αγορά, που εν προκειμένω μεταφράζεται σε κερδοσκοπικά πονταρίσματα στην προοπτική καταστροφής μιας εταιρείας και της μετοχής της.
Πολλοί θεωρούν ότι ο Χάνος ενσαρκώνει σήμερα στις ΗΠΑ το αντίθετο επενδυτικό μοντέλο από εκείνο του Γουόρεν Μπάφετ (μακροπρόθεσμες επενδύσεις βασισμένες στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα των εταιρειών). Καλά, θα αναρωτηθεί κανείς, έχει δηλαδή καμιά σχέση ο Χάνος με την Ελλάδα πέρα από την ονομασία που έδωσε στην εταιρεία του; Ασφαλώς και έχει! Είναι ένας πραγματικός Ελληνας, όπως αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ρεπόρτερ των «Financial Τimes» που συνέφαγε προ ολίγων ημερών μαζί του στο Λονδίνο. «Ηταν 4 μετά το μεσημέρι και συνειδητοποίησα ότι, ενώ για μένα επρόκειτο για ένα δείπνο που έπαιρνα νωρίς, για εκείνον ήταν γεύμα» γράφει.