Άλλο ένα θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα diktyotv.gr, πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα από τις Σέρρες, που διαγνώστηκε με τον ιό την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνολικά, από τα δέκα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα τα τρία βρίσκονται στις Σέρρες.
Η περιφερειακή ενότητα Σερρών βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ενώ σύμφωνα με το νομίατρο Σερρών, κ.Αναστάσιο Αναστασιάδη, ήδη έχει ξεκινήσει ψεκασμός στην περιοχή. Παράλληλα, συστήνει σε όλους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας
Δέκα κρούσματα κι ένας νεκρός την προηγούμενη εβδομάδα
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 30 Ιουλίου υπήρχαν 10 κρούσματα και ένας νεκρός στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Τα εννέα από τα 10 συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή / και μηνιγγίτιδα ή/ και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (σ.σ. και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.