Κρίσιμη θα είναι η σημερινή αλλά και οι επόμενες μέρες για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας με την κυβέρνηση να έχει στο τραπέζι νέα επιπρόσθετα και σκληρότερα μέτρα αν αυτά κριθούν αναγκαία.
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο των ειδικών είναι η ανησυχητική συμπεριφορά των νέων και συγκεκριμένα ο συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης.
Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και νέα μέτρα, ενώ στο τραπέζι μπήκε ξανά η αποστολή SMS στο 13033, για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καθώς και τα τοπικά lockdown.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σήμερα ο πρωθυπουργός να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό.
Μέχρι στιγμής βέβαια η Πολιτεία προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο έξαρσης του ιού στα αστικά κέντρα, αλλά και στα νησιά με σαρωτικούς ελέγχους και σκληρά πρόστιμα.
Εκτός αυτού χτες, Κυριακή, αναρτήθηκαν τα νέα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτεια.
Παρά όμως τους εντατικούς ελέγχους, κάποιοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να πάνε κόντρα στους εντατικούς ελέγχους των αρχών με αποτέλεσμα καθημερινά να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου βίντεο με «κορόνα-πάρτι».
Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για τα νέα μέτρα
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τα νέα κρούσματα, είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί.
«Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους αλλά αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdown θα γίνει και αυτό».
To SMS θα μπορούσε να επιστρέψει αλλά σε βάθος χρόνου
Για το αν θεωρεί ότι η επιστροφή του SMS στις εξόδους των πολιτών, θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, ο ίδιος είπε: «Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει αλλά σε βάθος χρόνου. Δε νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό… Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά (που πάρθηκαν) μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα και να μη χρειαστεί να περάσουμε σε μια δεύτερη φάση».
Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, υπογράμμισε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας βέβαια, ότι τα περισσότερα κρούσματα πλέον είναι νεαρής ηλικίας.
«Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έμαθαν να προφυλάσσονται Οι νεότεροι κυρίως προσβάλλονται από τον ιό, λόγω κινητικότητας, συνωστισμών κλπ. Ωστόσο, οφείλουμε να ενημερώνουμε τους νέους, ώστε να μη γίνουν φορείς, που ενδέχεται στη συνέχεια να πλήξουν ανθρώπους πιο ευάλωτους» εξήγησε.
Νέα μέτρα ανάλογα με την πορεία της επιδημίας
Σε ότι αφορά στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε, πως θα κυμανθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στη χώρα.
«Θα δούμε την καμπύλη αυτής της εβδομάδας και αν ελέγχεται η καμπύλη ή ισοπεδώνεται, τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση με τα υπάρχοντα μέτρα» τόνισε, ζητώντας να μπουν κανόνες σε μια σειρά από δραστηριότητες, ώστε να μη χρειαστεί να διακόπτονται.
«Στα πανηγύρια δεν μπορούν να μπουν κανόνες. Άρα παρεμποδίζουμε το πανηγύρι. Όμως σε καταστάσεις όπως ο γάμος, μπορούν να είναι λιγότερα άτομα και σε αποστάσεις μεταξύ τους. Άλλωστε, ακόμα καλύτερη προφύλαξη και από τις μάσκες, δίνει η απόσταση» πρόσθεσε.
Δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας οι νέοι – Προβληματισμός για τον τρόπο χρήσης της μάσκας
Η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το στάδιο εξάπλωσης του ιού στη χώρα, αλλά και την σωστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης.
Η κυρία Ανεμοδουρά σημείωσε αρχικά ότι «ο ιός δεν έφυγε ποτέ. Μειώθηκαν τα κρούσματα και η βαρύτητα της νόσου λόγω της ζέστης. Πάρθηκαν μέτρα που περιόρισαν την μεταδοτικότητα. Δείξαμε όμως μεγάλη χαλαρότητα. Πλέον ο μέσος όρος των νοσούντων είναι τα 46 έτη. Πρέπει όλοι να προσέξουν. Ο ιός υπάρχει και όλοι είμαστε πιθανά θύματα».
«Διαπίστωσα ότι υπάρχει επιπολαιότητα λόγω εποχής. Δεν είδα τη σωστή χρήση της μάσκας και κυρίως η σωστή μάσκα, η προσωπίδα δεν προστατεύει», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για το αν ο ίος έχει γίνει πιο ανθεκτικός, ανέφερε ότι «η ζέστη και η έλλειψη υγρασία μειώνει το ιϊκό φορτίο, όμως ο ιός κυκλοφορούσε. Έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς. Προς τον Σεπτέμβρη θα δούμε, σε μεγαλύτερο βαθμό τι θα γίνει».
«Να προσέξουν όλοι έστω από σήμερα», υπογράμμισε, δεδομένου ότι έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος. «Τα νέα παιδιά κινδυνεύουν εξίσου με τους μεγάλους. Στη βαρύτητα των συμπτωμάτων υπάρχει μια διαφορετικότητα».
Ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ανέφερε ότι ο λανθασμένος τρόπος χρήσης μιας μάσκας εκθέτει περισσότερο τον πολίτη.
«Στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει και τη μάσκα», σημείωσε.
«Οι μάσκες οι ιατρικές είναι μιας χρήσης. Δεν μπορεί κανείς να τις βάζει σε φακελάκια και να τις ξαναχρησιμοποιεί.
Ο ιός δεν έχει απεριόριστο χρόνο διάρκειας ζωής. Μπορεί να πεθάνει και πάνω στη μάσκα. Αλλά για σιγουριά δεν ξαναχρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα»
Σε εγρήγορση η κυβέρνηση – Τηλεδιάσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό
Η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στην κυβέρνηση, που βάζει στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα, ακόμη και τοπικά lockdown, προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα αν χειροτερέψει η πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Αρχής γενομένης σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις την εβδομάδα για τις εξελίξεις με τον κοροναϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.
Θεωρείται, μάλιστα, πιθανό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες, εστιάζοντας στην τήρηση των μέτρων και στη χρήση μάσκας.
Εκτός από τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση, εξετάζει την επαναφορά των SMS, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα τοπικού χαρακτήρα lockdown.
Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα χειρότερα με εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων και με δύο ορόσημα: τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.
ΕΛ.ΑΣ.: 311 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας το Σάββατο
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 1 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ακόλουθες παραβάσεις:
– 311 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
– 88 στην Αττική,
– 41 στη Θεσσαλονίκη,
– 27 στην Κρήτη,
– 27 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
– 21 στη Δυτική Ελλάδα,
– 21 στα Ιόνια Νησιά
– 19 στην Ήπειρο,
– 19 στη Θεσσαλία,
– 15 στην Κεντρική Μακεδονία,
– 13 στη Στερεά Ελλάδα,
– 8 στο Βόρειο Αιγαίο,
– 6 στην Πελοπόννησο,
– 5 στο Νότιο Αιγαίο και
– 1 στη Δυτική Μακεδονία
– 21 για τους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
– 1 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (500ευρώ).
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
75 νέα κρούσματα
Συνολικά 75 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τα 1.290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. Δύο (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 67 (32.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης των 75 νέων κρουσμάτων
Τα 28 από τα νέα 75 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, 15 εκ των οποίων συνδέονται με τις δύο ήδη προσδιορισμένες εστίες.
Aναλυτικότερα:
– τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
-δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης*.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος*.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.