Τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα περισσότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ «γονάτιζαν» υπό το βάρος δεκάδων χιλιάδων καθημερινών νέων κρουσμάτων και εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονταν καθηλωμένοι στα σπίτια τους, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, εκπροσωπώντας και τον Λευκό Οίκο, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, την ταχύτερη δυνατή δημιουργία εμβολίου.
«ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ: Να είναι ευρέως διαθέσιμο στο κοινό ως τον Οκτώβριο του 2020». Αυτές ήταν η πρώτες γραμμές, με την ημερομηνία γραμμένη με έντονα γράμματα, στην παρουσίαση του υπουργείου Υγείας.
Δεδομένου ότι υπό κανονικές συνθήκες απαιτούνται χρόνια, και όχι απλώς λίγοι μήνες, για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Operation Warp Speed (Eπιχείρηση Μεγάλης Ταχύτητας) υπήρξε υπερβολικά φιλόδοξο.
Με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν και εκατομμύρια να μην μπορούν να εργαστούν, θα έπρεπε να έχει γίνει εγκαίρως μια «γενική επιστράτευση» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την κυβέρνηση να χορηγεί ταυτόχρονα δισεκατομμύρια δολάρια σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, παρέχοντας παράλληλα διευκολύνσεις σε επίπεδο εγκαταστάσεων και παράκαμψης των υφιστάμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που παρατήρησαν πως η προσδοκώμενη χρονική περίοδος της κυκλοφορίας του εμβολίου συνέπιπτε με την τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Το πρόβλημα βέβαια είναι, ότι ο Τραμπ, αφού σπατάλησε αρκετούς μήνες, είτε μη αποδεχόμενος την ίδια την ύπαρξη της πανδημίας είτε προτείνοντας ως λύση τη χορήγηση ανεπαρκών και επικίνδυνων ουσιών, ωθεί τώρα τους εμπλεκομένους σε μία κούρσα ταχύτητας για τη δημιουργία του κατάλληλου εμβολίου που φυσικά μόνο ωφέλιμη δεν είναι.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, το επιστημονικό σύστημα των ΗΠΑ, στην προσπάθεια του να βρει ένα επαρκές και αποτελεσματικό εμβόλιο, δοκιμάζεται σε βαθμό τέτοιο που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν.
Κάτω από την ασφυκτική πίεση του Λευκού Οίκου, που αδημονεί για τη στιγμή που θα παρουσιάσει στο αμερικανικό (εκλογικό) κοινό τα ευχάριστα νέα, αλλά και την ίδια την ανυπομονησία του κόσμου για μια επιστημονική ανακοίνωση που θα του επιτρέψει να γυρίσει στις δουλειές και την κανονική του ζωή, οι ερευνητές φοβούνται τη σοβαρή πιθανότητα μιας ραγδαίας αύξησης των πολιτικών παρεμβάσεων, στους επόμενους μήνες.
Έτσι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα και την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών. Είναι σαφές πως όσο περισσότερος χρόνος αφιερωθεί στην κλινική μελέτη ενός εμβολίου τόσο πιο ασφαλές και επαρκές θα είναι.
Οι ερευνητές όμως δεν φαίνεται να έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Ούτε στις ΗΠΑ, ούτε και αλλού. Την Κυριακή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εθνική καμπάνια εμβολιασμού τον Οκτώβριο με εμβόλιο για το οποίο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες. Το «κόψιμο» δρόμου προς ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού είναι παγκόσμια υπόθεση.
Πίσω στις ΗΠΑ, οι τιτάνιες προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ και των φαρμακευτικών εταιρειών, που συνεργάζονται μαζί του, να προλάβουν την προθεσμία του Οκτωβρίου φαίνεται να μην έχουν αποτέλεσμα.
Παρ΄όλα αυτά, ειδικοί εντός και εκτός κυβέρνησης, συνεχίζουν να εκφράζουν τον φόβο ότι ο Λευκός Οίκος θα πιέσει τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να αγνοήσει διάφορα ασαφή ακόμα δεδομένα και να δώσει μία έστω περιορισμένη και έκτακτη έγκριση σε εμβόλιο για να χρησιμοποιηθεί ίσως από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής πριν από την 3η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.
«Υπάρχουν πολλοί που εμπλέκονται στην [ερευνητική] διαδικασία και είναι αγχωμένοι για το αν η κυβέρνηση βάλει χέρι στον ‘κουβά’ του Warp Speed, τραβήξει ένα, δύο ή τρία εμβόλια και πει ‘Τα δοκιμάσαμε σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους και δείχνουν ασφαλή, οπότε τώρα θα τα κυκλοφορήσουμε.’ Είναι πολύ ανήσυχοι και δικαίως», δηλώνει ο δρ. Πολ Α. Όφιτ, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που είναι μέλος της συμβουλευτική επιτροπής εμβολίων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.
Προς επιβεβαίωση της ανησυχίας των ειδικών, την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Αναμένεται να έχουμε εμβόλιο, πολύ, πολύ νωρίτερα από το τέλος αυτού του έτους, πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο»
Οι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, αποκαλούν ένα πιθανό εμβόλιο πριν τις εκλογές «το ιερό δισκοπότηρο». Το κακό είναι ότι το «ιερό δικσκοπότηρο» του Τραμπ θα εξελιχθεί, όπως φοβούνται οι επιστήμονες σε «πικρόν ποτήριον» για εκατομμύρια ανθρώπους.