Τρεις χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να συνδεθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στο οριστικό δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ στα Γλυκά Νερά.
Εδώ οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 40%. Ωστόσο, στη γειτονική Παιανία τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και 28 μήνες. Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Ισίδωρος Μάδης, έχει κριθεί έκπτωτος ο εργολάβος. «Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες επανεκκίνησης του έργου προκειμένου να ολοκληρωθεί σχεδόν μαζί με αυτό των Γλυκών Νερών. Συνολικά σε Γλυκά Νερά και Παιανία εκτιμούμε ότι θα συνδεθούν 10 χιλιάδες κατοικίες», συμπληρώνει.
Στο μεταξύ, η Ανατολική Αττική εξακολουθεί να παραμένει το βασίλειο των λυμάτων. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 150.000 βόθροι, με συνέπεια η ρύπανση από τα βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει κόκκινο.
Οι διαφωνίες για τη χωροθέτηση, οι ενστάσεις και οι δικαστικές προσφυγές είναι οι βασικές αιτίες που κωλυσιεργούν τα έργα. Επιπλέον, γύρω από το πρόβλημα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με την εκκένωση των βόθρων.
Υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται από 800 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο για το άδειασμα ενός βόθρου. Και πολλοί, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, εκκενώνουν τους βόθρους (ιδίως όταν βρέχει) στους δρόμους (!). Στην περιοχή οι περισσότεροι βόθροι είναι απορροφητικοί (δηλαδή δεν είναι στεγανοποιημένοι) και προκαλείται ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα.
Το σκηνικό πλέον αλλάζει. Οπως τονίζει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, θεσπίζονται χρονικά περιθώρια και ποινές. Ηδη έχει θεσμοθετηθεί η επιδότηση (με τον τελευταίο περιβαλλοντικό νόμο) από τις κατοικίες στον κεντρικό αγωγό και απομένει η θεσμοθέτηση των ποινών, επειδή πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη συνδεθεί κάποιος.
Οδηγός
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικό οδηγό με όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής για να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης.
1 Τα δικαιολογητικά: χορηγούνται στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο της ΕΥΔΑΠ στη Λεωφόρο Μεσογείων 419, στην Αγία Παρασκευή, στον Δήμο Παιανίας στο Δημοτικό Κατάστημα Γλυκών Νερών στην οδό Βασ. Οθωνα 15-17 και στο Φούρεσι στα εργοταξιακά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου 41. Και βέβαια υπάρχουν αναρτημένα στον ιστότοπο της ΕΥΔΑΠ (https://www.eydap.gr/CustomerSupport/APOXGLIKANERA/).
2Τα χρονικά περιθώρια: μέσα σε έναν μήνα από την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο site της ή στο site του Δήμου Παιανίας, του προγράμματος εργασιών κατασκευής του δικτύου σε συγκεκριμένες οδούς, όσοι έχουν ακίνητα σε αυτές θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία του ακινήτου, όπου μεταξύ άλλων θα σημειώνεται η θέση εξόδου της εσωτερικής γραμμής του ακινήτου. Σε περίπτωση μη έγκαιρης ενός μηνός δήλωσης, η ΕΥΔΑΠ δύναται να προβαίνει σε κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης είτε αυτεπάγγελτα ή με επιτόπου υπόδειξη από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
3Τι ακολουθεί και οι κυρώσεις: με την ολοκλήρωση του αποδέκτη του δικτύου αποχέτευσης των Γλυκών Νερών, οι κάτοικοι θα ενημερωθούν εγγράφως για τη διαδικασία σύνδεσης των εσωτερικών τους δικτύων. Επιπλέον, μεταξύ των χορηγούμενων εντύπων υπάρχει υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία ο δηλών δεσμεύεται για ολοκλήρωση της σύνδεσης στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ. Επομένως σε περίπτωση μη ολοκλήρωση της σύνδεσης με το δίκτυο εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
4Τι ισχύει για αυθαίρετα: η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της παρούσας εργολαβίας ακαθάρτων προβαίνει στην κατασκευή εξωτερικών διακλαδώσεων στα νομίμως υδροδοτούμενα ακίνητα.
5Πόσα σπίτια θα συνδεθούν: όπως προαναφέρθηκε, σε αυτή τη φάση στο οριστικό δίκτυο ακαθάρτων αναμένεται να συνδεθούν περίπου 3.000 ακίνητα.
6Πού θα καταλήγουν τα λύματα: τα λύματα Γλυκών Νερών και Φούρεσι θα καταλήγουν στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, την επόμενη τετραετία 400.000 κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης. Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση στο επαναχρησιμοποιούμενο νερό, όπως ανέφερε πρόσφατα στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλους της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης. Υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια 35.000 στρέμματα – τουλάχιστον – καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή θα ποτίζονται με τέτοιου είδους νερό.