Ανυπολόγιστες καταστροφές και οχτώ θάνατοι – ανάμεσα στους οποίους και ένα βρέφος 8 μηνών – είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε την Εύβοια.
Στο πέρασμά τους τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές, ενώ αρκετοί πολίτες εγκλωβίστηκαν με την Πυροσβεστική να δέχεται πάνω από 600 κλήσεις για βοήθεια.
Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στην περιοχή της Καστέλας των Ψαχνών Ευβοίας, όπου κατέγραψε εικόνες καταστροφής.
Το σπίτι του Μπάμπη Παπαδόπουλου, κατοίκου της περιοχής, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την πλημμύρα, ενώ όλη η οικοσκευή είναι στον κήπο του σπιτιού.
«Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι η δεύτερη φορά που σημειώνεται τέτοια καταστροφή στην περιοχή.
«Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει το αντίστοιχο φαινόμενο. Η πρώτη ήταν το 2006. Είναι ακριβώς το ίδιο γεγονός».
Περιγράφοντας τα γεγονότα, ο ίδιος σημείωσε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη, ενώ υπήρξε στιγμή που φοβήθηκε για τη ζωή του.
«Περιμέναμε τη βοήθεια της πυροσβεστικής».
Δεν υπήρχε προγραμματισμός
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία, που θα δημιουργούσε προβλήματα, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός από τους τοπικούς φορείς.
«Έπρεπε να είχε γίνει μια σοβαρή μελέτη και όχι να βάλουμε ένα γκρέιντερ να καθαρίσει τους παραποτάμους. Έπρεπε να οχυρωθεί η πόλη από τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένας προγραμματισμός των Περιφερειών».
Μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοχή, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, χωρίς ωστόσο να γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις.
Tα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία της Εύβοιας
Η φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα είπε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΘ Ευθύμιος Λέκκας εξηγώντας και αναλύοντας κατά περίπτωση τους λόγους που οδήγησαν στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας .
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας τόνισε ότι αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία, καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά αλλά και το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου, είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στον τραγικό απολογισμό των πλημμυρών στην Εύβοια.
Κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 έφτασε η στάθμη των νερών του Λίλαντα ποταμού στην Εύβοια αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ Λέκκας εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή , ανέφερε ο κ.Λέκκας προσθέτοντας ότι η φύση λειτουργεί όπως εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά εμείς πρέπει να αλλάξουμε, είπε ο καθηγητής. Επισήμανε ακόμη ότι την οικιστική αυτή περιοχή δεν μπορούν να την προστατεύσουν αντιπλημμυρικά έργα καθώς βρίσκεται μέσα στο Δέλτα του ποταμού και προηγείται η λεκάνη απορροής του ποταμού εκτάσεως 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στα Ψαχνά υπάρχει μια δεύτερη λεκάνη απορροής, ανεξάρτητη από την πρώτη, που τροφοδοτήθηκε από τα ρέματα που συμβάλουν στα Ψαχνά αλλά και από ποσότητα υδάτων που δεν κατάφερε να συγκρατήσει μια έκταση που κάηκε πέρυσι . Επειδή η πόλη εκεί αναπτύχθηκε ανάμεσα στη συμβολή των ρεμάτων είναι αδυνατεί η διεύρυνση της κοίτης τους με αποτέλεσμα όταν υπάρχει σφοδρή βροχόπτωση να σημειώνεται υπερχείλιση. Εκτός πόλης δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έχουν διευρυνθεί οι κοίτες εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Στα Πολιτικά όπου η λεκάνη απορροής είναι μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουμε μεγάλες κλίσεις εδαφών και παρά την ύπαρξη δάσους που βοήθησε στη συγκράτηση των υδάτων στο μέτρου του δυνατού η ένταση της βροχής ήταν τόσο μεγάλη που τα δέντρα ξεριζώθηκαν απο τα ασυγκράτητα νερά έφτασαν στα Πολιτικά βρήκαν μικρές διατομές και παρουσιάστηκε υπερχείλιση.
Ο κ.Λέκκας κατέληξε ότι δεν μπορούμε σημειακά να εντοπίσουμε που θα γίνει ένας σεισμός ή μια κατολίσθηση ή πόσο θα είναι το ύψος μια ισχυρής βροχόπτωσης . Αυτό μπορούμε μόνο να το διαγράψουμε και να το υπολογίσουμε, σε γενικές γραμμές, ξεκαθάρισε.
Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία
Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε για την τραγωδία στην Εύβοια, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά οκτώ άτομα από τη φονική κακοκαιρία.
Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας θα διενεργήσει έρευνα σε κακουργηματικό βαθμό για το αδίκημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», ενώ ο πταισματοδίκης της περιοχής θα διερευνήσει εάν προκύπτουν παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.
Μάλιστα, αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα – μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.