Ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα μηνύματα της αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρα προς την κυβέρνηση: Μονόδρομος η αποτροπή του Oruc Reis σε επιχειρησιακό επίπεδο από τη στιγμή που βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σταθερή επιδίωξη η συνεννόηση και ο διάλογος
Από το μέγαρο Μαξίμου πάντως εκδόθηκε μια πολύ λιτή ανακοίνωση χωρίς να αναφέρεται στις λεπτομέρειες της συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα» αναφέρει το μέγαρο Μαξίμου.
Έλλειψη στρατηγικής και συμβούλιο αρχηγών
Πάντως στις δηλώσεις τους μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά ήταν κάθετοι προς τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά την θέση τους για δυναμική απάντηση προς την Τουρκία.
Μάλιστα άσκησαν σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικής στρατηγικής ακόμα και αυτή την ώρα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αυτή την ώρα μετ’ επιτάσεως τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας στο πλαίσιο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Σαφήνεια και όχι αντιφατικά μηνύματα
«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήμουν απολύτως σαφής», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη».
Ανυπόστατα επιχειρήματα
«Ζήτησα από τον κο Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018 όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».
Εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές» των ενόπλων δυνάμεων δηλώνοντας επίσης ότι «όσο διαρκεί η κρίση δε θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους».
«Ζήτησα επίσης από τον κο Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τέλος τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.
Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής», κατέληξε.
Εθνικό χρέος η αποτροπή τετελεσμένων
Σε δήλωσή της μετά την συνομιλία της με τον κ. Μητσοτάκη, η κα Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων με την παραμονή του Oruc Reis στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας.
Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε για την εφεκτική τους στάση την ΕΕ και κυρίως το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές και για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και προβαίνει σε επιλογές που αναιρούν η μία την άλλη.
Έμπρακτη αμφισβήτηση
Αναλυτικά η δήλωσης της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.
Η Κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.
Πόντιος Πιλάτος
Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή Ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.
Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.
Η ΝΔ δεν έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική
Όμως τούτη την ώρα που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η Κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.
Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.
Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».
Μέχρι στιγμής οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχουν κάνει ακόμα κάποια δήλωση για τα όσα διημείφθησαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ζητά έκτακτη σύγκληση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Πριν τις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ότι αφορά τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε σήμερα σύσκεψη με το Νίκο Δένδια όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (του συμβουλίου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ).
Αποφυγή ενεργειών που δυναμιτίζουν το διάλογο
Νωρίτερα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την ενημέρωση και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο για την ενεργειακή ανάπτυξη, ασφάλεια και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τις ΗΠΑ η ενθάρρυνση των κρατών για ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε εμμέσως την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που ενισχύουν το κλίμα δυσπιστίας.