Με «μπλακάουτ» κινδυνεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαγνωστικά εργαστήρια που αναλύουν τα τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των μοριακών εξετάσεων που διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες για ανίχνευση του COVID-19, εκατοντάδες δείγματα συσσωρεύονται στα εργαστήρια και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται αρκετά αργότερα, με σοβαρό κίνδυνο για τη διασπορά του ιού.
Ενδεικτικές ως προς αυτό είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Πόρου, ο οποίος με αφορμή την έξαρση της νόσου στο νησί ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ χρειάστηκε έως και μία εβδομάδα για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ, κάποια εκ των οποίων είχαν αρχικώς ψευδή διάγνωση, με αποτέλεσμα φορείς του SARS-CoV-2 να κυκλοφορούν επί μέρες χωρίς περιορισμούς στο νησί.
«Υπάρχουν περιστατικά που ο ΕΟΔΥ τους είπε πως αν δεν δεχτούν τηλεφώνημα μέχρι την Πέμπτη να βγουν έξω και το Σάββατο ή την Κυριακή έλαβαν τηλεφώνημα ότι είναι θετικοί» ανέφερε ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητούσαν συγγνώμη από τους συμπολίτες τους επειδή κυκλοφορούσαν δυο μέρες ως θετικοί λόγω της λάθος πληροφορίας του ΕΟΔΥ. Η ταχύτητα του ΕΟΔΥ είναι να βγάλει τα αποτελέσματα μετά από επτά μέρες, αφού πρώτα έχει παραπλανήσει αυτόν που έκανε το τεστ ότι είναι αρνητικός».
Ο ίδιος έκανε λόγο και για ανεπαρκή δειγματοληψία. «Ο ΕΟΔΥ ήρθε ξανά στον Πόρο και μας είπε ότι έχει πολύ περιορισμένα τεστ λόγω μικρού προϋπολογισμού, μόνο πέντε τεστ (σ.σ. για την ιχνηλάτηση) ανά κρούσμα».
Καμπανάκι για τα νοσοκομεία
Τον προβληματισμό ενισχύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία υποστηρίζει πως εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης των αποτελεσμάτων όσοι γιατροί και νοσοκόμοι υποβάλλονται σε εξέταση για COVID-19 εργάζονται κανονικά μέχρι να μάθουν, ακόμη και μέρες μετά, αν έχουν νοσήσει. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλες εστίες διασποράς της πανδημίας μπορεί να αναπτύσσονται ακόμη και σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους, όπως αυτοί των δημόσιων νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, και μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων COVID-19 σε προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αποφασίστηκε πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που επιστρέφουν από την άδειά τους θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό.
Ομως, όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και στέλνουν τα δείγματα των ασθενών στο Παστέρ. Τα αποτελέσματα των τεστ καθυστερούν να εκδοθούν» έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων».
Κατόπιν τούτου, νεότερες οδηγίες που εκδόθηκαν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ορίζουν πως «οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με μάσκα». Παρ’ όλ’ αυτά, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό, «γιατί οι εργαζόμενοι μπορούν να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή είτε μέσα στον χώρο της δουλειάς είτε μέσα στην κοινότητα», αλλά και σε κάθε ασθενή που εισάγεται στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο, ως μέτρο ελέγχου της διασποράς του ιού.
Νέο τεστ σάλιου
Στο μεταξύ, λόγω της αυξημένης ζήτησης για διαγνωστικά τεστ που παρατηρείται παγκοσμίως μετά την άρση του lockdown, μια ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Σαντάλ Βόγκελς, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός απλού και γρήγορου μοριακού τεστ σάλιου, με την ονομασία SalivaDirect.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι δοκιμές για το νέο τεστ έδειξαν ότι ανίχνευσε 32 από τα 34 δείγματα που είχαν βγει θετικά στα μοριακά τεστ μύτης και φάρυγγα και 30 από τα 33 αρνητικά δείγματα.
Το κόστος του τεστ σάλιου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,3 έως 4,4 δολάρια και οι δημιουργοί του έχουν ήδη ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επείγουσα άδεια έγκρισης για την κυκλοφορία του. Για τη δημιουργία ενός φθηνού και γρήγορου τεστ για τον COVID-19, που θα μπορεί να δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες, εργάζονται και άλλες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο.