Το ελληνικό καλοκαίρι έχει πολλά να προσφέρει: ήλιο, θάλασσα, παιχνίδια στην άμμο και ξενύχτι. Και παρότι στην εποχή του κορωνοϊού τα πάρτι απαγορεύονται με… συνταγή λοιμωξιολόγων, οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι δεν χάνουν την ευκαιρία να βρίσκονται με φίλους σε ανοιχτούς χώρους απολαμβάνοντας τη δροσιά της νύχτας.
Εντούτοις αμερικανοί ειδικοί τονίζουν ότι ο ύπνος τρέφει τον οργανισμό και συνεπώς είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής μας φυσικής κατάστασης, ανεξαρτήτως εποχής. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιμετωπίζουν τη θερινή ανάπαυλα ως την κατάλληλη ευκαιρία να εκπαιδευτεί το σώμα να απολαμβάνει τον βραδινό ύπνο όλο τον χρόνο.
Ειδικότερα νέα δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Υπνου (AASM), στην οποία συμμετείχαν 2.000 εθελοντές αποκαλύπτει τα εξής: Το 36% των ενηλίκων παραδέχτηκαν ότι κοιμούνται λιγότερο το καλοκαίρι με τους άνδρες που αποκτούν αυτή τη συνήθεια να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (37% έναντι 35%).
Επιπλέον, εκείνοι που επιλέγουν να στερηθούν τον ύπνο για χάρη της καλής παρέας και της διασκέδασης είναι τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 35-54 ετών. Ειδικότερα, τέσσερις στους δέκα είπαν ότι κοιμούνται λιγότερο και ξενυχτάνε περισσότερο.
Η αμέσως επόμενη ηλικιακή κατηγορία που… νυχτοπερπατεί είναι άτομα 25 – 34 ετών, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν ύπνο.
Αντιθέτως, οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, ηλικίας 18-24 ετών, παρουσιάζουν τις περισσότερες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι. Κάνουν όμως την ανατροπή, καθώς το καλοκαίρι κοιμούνται περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες εποχές του χρόνου.
Αναλυτικότερα τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 34% των νεαρών ερωτηθέντων κοιμούνται λιγότερο το καλοκαίρι. Το 27% όμως κοιμούνται περισσότερο. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι μονοψήφιο (από 2% έως 9%). Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να αυξήσουν τη διάρκεια του ύπνου τους.
Αντιθέτως, οι ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 65 ετών) είχαν τις λιγότερες πιθανότητες απ’ όλους να αλλάξουν συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι. Το 72% είπαν ότι οι ώρες ύπνου παραμένουν ίδιες ανεξαρτήτως εποχής. Το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 38% στους νεαρούς ενήλικες έως 64% στα άτομα ηλικίας 55-64 ετών. «Οι μεγάλες μέρες του καλοκαιριού καθιστούν δελεαστική την καθυστέρηση του ύπνου. Ωστόσο πρέπει να είναι επαρκής όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής», δήλωσε ο πρόεδρος της AASM Dr. Kannan Ramar.
Αλλωστε, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί… παρενέργειες, που εμφανίζονται από το επόμενο κιόλας πρωί. Εκείνοι που έχουν ξενυχτήσει γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο επιρρεπείς είναι στα ατυχήματα, πόσο δύσκολη είναι η συγκέντρωση όταν το μυαλό δεν είναι καθαρό και τα βλέφαρα «βαριά» και πόσο έντονος γίνεται ο πονοκέφαλος όσο οι ώρες περνούν.
Συμβουλές
Υπό τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί της AASM προσφέρουν μερικές συμβουλές για καλό ύπνο χειμώνα – καλοκαίρι.
Είναι σημαντική η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου. Αν κοιμάστε πιο αργά το καλοκαίρι, πρέπει να ξυπνάτε και πιο αργά το πρωί. Μια άλλη καλή ιδέα είναι ο μεσημεριανός ύπνος, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.
Οι ψηφιακές συσκευές «κλέβουν» τον ύπνο. Για αυτό και πρέπει να απενεργοποιούνται τα κινητά, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Βάλτε στο αθόρυβο τις ειδοποιήσεις σας και φορτίστε τις συσκευές σας σε άλλο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπαίνετε σε πειρασμό να τις κοιτάτε όλη την ώρα.
Το αλκοόλ και η καφεΐνη διώχνουν τη νύστα, γι’ αυτό και οι ώρες πριν από τον ύπνο δεν ενδείκνυνται για την κατανάλωσή τους. Ο ύπνος ενδέχεται να διαταραχθεί από τις διεγερτικές αυτές ουσίες.
Ο χώρος πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος. Ειδικότερα, πρέπει να είναι δροσερός, ήσυχος και σκοτεινός. Αν δεν μπορείτε να σκοτεινιάσετε αλλιώς τον χώρο, βάλτε μάσκα ύπνου.