Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στην χώρα από 230 έως 250 κρούσματα κοροναϊού καθημερινά, ενώ θα υπάρξει μείωση του συντελεστή Ro μετάδοσης του ιού περίπου στο 1,1 από 1,4 που ήταν τις τελευταίες ημέρες.
Υπολογίζεται ακόμη ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα είναι περίπου στα 8.500 ή και περισσότερα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ένα συντελεστή 2,25 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού κάθε ημέρα.
Ισως ο αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό μέχρι τις 23 Αυγούστου θα είναι περίπου 250, όταν μέχρι την Κυριακή 16 Αυγούστου ήταν 228.
Σε αυτές τις εκτιμήσεις προχωρά – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γένοβας και το επιστημονικό κέντρο της Ελβετίας, με έδρα την Ζυρίχη για την επεξεργασία τέτοιου είδους δεδομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, την 1η Αυγούστου το Ro είχε ανέλθει στο 1,7, που σημαίνει σχεδόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κι όταν στην διάρκεια της πρώτης φάσης της καραντίνας φαίνεται αυτό να είχε φτάσει στο 2.
Στις αρχές Μαΐου είχε μειωθεί στο 0,5, ενώ στην Ιταλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπερέβαινε τον Απρίλιο το 3. Δηλαδή ένας ασθενής μόλυνε τρεις με δραματικό αποτέλεσμα την εκατόμβη θυμάτων.
Υψηλόβαθμα ωστόσο στελέχη του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας τόνιζαν το βράδυ της Κυριακής ότι «το Ro παραμένει με μικρές αυξομειώσεις στα όρια του 1».
Ελαφριά συγκράτηση
Τα στοιχεία κι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου επιβεβαιώνουν πάντως εκτιμήσεις επιδημιολόγων για μια συγκράτηση προς το παρόν της μετάδοσης του φονικού ιού στην χώρα μας, ύστερα κι από τα 217 κρούσματα που κατεγράφησαν την Κυριακή.
Σε μία ημέρα ωστόσο που λόγω αργιών κλπ ο αριθμός των καταγραφόμενων κρουσμάτων είναι μικρότερος του μέσου όρου και πολλοί νοσούντες καταγράφονται από προηγούμενες αναγωγές.
Οπως αναφέρουν επιδημιολόγοι, μιλώντας στο Βήμα, «το θετικό είναι ότι δεν υπήρξε μεγάλη, διαρκής υπέρβαση των 300 και πλέον κρουσμάτων, με συνεχείς ανοδικές τάσεις όπως φαινόταν η σαφής ένδειξη προ δέκα ημερών».
Ακόμη σημαντικό θεωρείται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε μικρός (στα 22-26 άτομα) όταν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ήταν στα 70 άτομα. Αυτό οφείλεται στον εντυπωσιακό ποσοστό (κυμαίνεται από 55%-77% σε καθημερινή βάση) των νέων ανθρώπων ηλικίας έως 39 ετών που νοσούν από κοροναϊό, έναντι 29% που ήταν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου όταν θεωρείτο κι ότι η πανδημία στην χώρα μας ήταν στην μεγάλη έξαρσή της.
Αύξηση στους νέους
Μεγάλο ποσοστό των νοσούντων -περίπου 20% επί του συνόλου- εντοπίζεται σε άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας που επιστρέφουν από διακοπές, έχουν ύποπτα συμπτώματα και σπεύδουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν σε σχετικό τεστ.
Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 64 και άνω που νοσούν σε καθημερινή βάση είναι προς το παρόν περιορισμένος στα 10 – 25 άτομα σε ποσοστό 8 -10% επί του συνόλου, όταν αυτός ο αριθμός στο ζενίθ της πανδημίας στην χώρα μας πριν πέντε μήνες ήταν 23%. Κάτι που οδηγεί βεβαίως σε σαφώς λιγότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Το ποσοστό των ατόμων που είναι διασωληνωμένα είναι ευτυχώς τώρα μόνο το 1% επί του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ τον Μάρτιο ήταν στο «οδυνηρό» 7%.
Επιπλέον το σύστημα ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας φαίνεται προς το παρόν να ελέγχει την διασπορά του ιού κι αυτό οδηγεί σε αναφορές κυβερνητικών παραγόντων ότι «δεν έχουμε ακόμη μπει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Μεταβατική περίοδος
Ωστόσο τα αρμόδια κρατικά στελέχη κι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, αφού συνεχίζεται και θα γίνει μαζικότερη τις επόμενες ημέρες η επιστροφή των νεαρών κυρίως ταξιδιωτών και άλλων από τα νησιά και τα υπόλοιπα τουριστικά θέρετρα.
Με κίνδυνο – όπως ήδη έχει επισημάνει «Το Βήμα» στις 13 Αυγούστου – να μολύνουν μαζικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από τους επονομαζόμενους ευάλωτους πληθυσμούς. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η καθοριστική φάση μετάδοσης του ιού από νέους προς μεγαλύτερους δεν έχει αρχίσει ακόμη να καταγράφεται πλήρως, αφού υπάρχει ο χρόνος της επώασης της νόσου των 15 ημερών κι η επιστροφή συνεχίζεται. Με κίνδυνο να έχει ήδη γίνει σχετική «ζημιά».
Με την ελπίδα τα νέα μέτρα κι η διαφημιστική καμπάνια για «μοίρασμα αναμνήσεων κι όχι του ιού» να έχει αποτέλεσμα στην συγκράτηση της ραγδαίας μετάδοσης του ιού.
Ακόμη προβληματικό στοιχείο θεωρείται ότι αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων (σ.σ. εκείνα δηλαδή που δεν ιχνηλατούνται) που έχει ανέλθει στο 52,6%, όταν τον Ιούνιο τα μη εντοπιζόμενα ήταν σε ποσοστό επί του συνόλου 44,5%.
Δηλαδή με βάση τις σχετικές μετρήσεις μόνο το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν σχετίζονταν με άλλον νοσούντα ήταν 138.