Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε σήμερα, Τρίτη, στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 269 νέους φορείς του ιού, αριθμός που είναι ο υψηλότερος μέσα σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 269 σημερινά κρούσματα, μόλις τα 39 εντοπίστηκαν, ύστερα από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και ακόμα 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε το μεσημέρι της Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι εγχώρια.
Από κει και πέρα, από τα 220 εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα, δε, με τη γεωγραφική κατανομή, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται για μια ακόμα ημέρα στην Αττική με 98 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 70.
Αναλυτικά:
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
«Είμαστε στα όρια του συναγερμού»
Παράλληλα, αναφορικά με το σημερινό αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200 ενώ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν.
Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα ανέφερε πως είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters.
Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ ενώ έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια στιγμή, 25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Από αυτούς, επτά (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Δύο ακόμη θάνατοι
Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.