Με ενημερωτική «εκστρατεία» από τους δήμους, επιστρατεύοντας ακόμα και τα τηλεφωνικά κέντρα, εντείνεται – από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ – η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να σπεύσουν και οι τελευταίοι να κάνουν τις αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα.
Η προθεσμία είναι έως την 31η Αυγούστου και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση. Την ίδια ώρα όμως εντείνονται οι πιέσεις από τους λογιστές και τους ιδιοκτήτες, που κρούουν τον κώδωνα πως λόγω της άγνοιας του νόμου αρκετοί ιδιοκτήτες κενών κατοικιών και κάθε είδους επαγγελματικών ακινήτων κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των αναδρομικών δημοτικών τελών, ενώ οι διακοπές του Αυγούστου και το νέο κύμα του κορωνοϊού καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την προσέλευση στις εφορίες για τις διορθώσεις στα αδήλωτα τετραγωνικά.
Ζητούν αλλαγές
Σε ό,τι αφορά τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στο υπουργείο Εσωτερικών ζητά να αλλάξουν οι «δρακόντειες» διατάξεις, όπως τις χαρακτηρίζει. Στην επιστολή αναφέρεται πως «οι διατάξεις που θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ από την 1.9.2020 και μετά είναι πλήρως ανεφάρμοστες». Αναφέρει πως αν δεν παραταθεί το σημερινό νομοθετικό καθεστώς, το υπουργείο πρέπει να προβεί σε νομοθετικές μεταβολές.
Συγκεκριμένα προτείνει τα εξής:
1Στα αδήλωτα εμβαδά τα πρόστιμα να μειωθούν στο 25% της βασικής οφειλής.
2Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών και από τον γνωστό πλέον στους δήμους (online με τον ΔΕΔΔΗΕ) χρόνο διακοπής ρευματοδότησης να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.
3Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει άμεσα στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις αξιώσεις του Δημοσίου. Αλλιώς, όπως τονίζεται, «μοιραία θα οδηγηθούμε σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, ιδιαίτερα των κατοίκων της Περιφέρειας και του Απόδημου Ελληνισμού, τους οποίους η πολιτεία ουδόλως ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει αποτελεσματικά, έστω και την τελευταία ώρα».
Τι δήλωσαν
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν πως μέχρι στιγμής 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τ.μ. των ιδιοκτησιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο λειτούργησε καταλυτικά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ιδιοκτητών με πρόστιμα και επιπλέον τέλη για την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι η πληρωμή των αναλογούντων τελών βάσει των νέου εμβαδού γίνεται από την 1/1/2020 και επισήμανε ότι με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτών, Αυτοδιοίκησης και κράτους. Η ρύθμιση, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, θα φέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους, έχοντας θετικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που προσφέρουν και στο κόστος τους.
Οι ιδιοκτήτες που δεν προλάβουν να δηλώσουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στους δήμους έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα βρεθούν αντιμέτωποι με κρυφό χαράτσι από υπέρογκες χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα τα ακίνητά τους δεν χρησιμοποιούνταν, ήταν δηλαδή κενά και δεν ρευματοδοτούνταν. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέκοψαν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο που χρησιμοποιούσαν ή ενοικίαζαν, αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό, θεωρούν πως δεν υπάρχουν δημοτικά τέλη επειδή δεν εκδίδεται λογαριασμός ρεύματος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι τα τέλη συνεχίζουν να «τρέχουν» και για να τα σταματήσουν θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο υπεύθυνη δήλωση ότι είναι κενό, μαζί με τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ περί διακοπής της ηλεκτροδότησης, για να διακοπεί και η χρέωση δημοτικών τελών. Αλλοι ιδιοκτήτες θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο δήμος θα ενημερωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ όπως έχει υποχρέωση.
Οι χρεώσεις
Οι δήμοι λοιπόν εξακολουθούν να χρεώνουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων, με χειρόγραφες βεβαιώσεις δημοτικών τελών, συχνά ύστερα από μία πενταετία από τη διακοπή του ρεύματος. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου 2020 να προβούν σε δήλωση του ακινήτου τους ως κενού και μη ρευματοδοτούμενου είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/) ή στους δήμους, προκειμένου να απαλλαγούν από το «χαράτσι» και να διαγράψουν οριστικά πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση, τότε από την 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή εξοντωτικών επιβαρύνσεων.
Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φθάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Ετσι, τα πρόστιμα είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ τον χρόνο. Αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μία πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ x 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο, τα οποία φυσικά ουδέποτε θα μπορέσει να πληρώσει.