Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού στήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 αλλοδαποί, που επέβαιναν σε πλοίο που εντοπίστηκε μισοβυθισμένο.
Υπάρχουν πληροφορίες για δύο αγνοούμενα παιδιά, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επίσημα.
Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με ανέμους εντάσεων μεταξύ 4 με 5 μποφόρ.
Την ίδια ώρα αναφορές υπάρχουν για περιστατικό όπου περιπολικό σκάφος τουρκικής ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε 19 διασωθέντες από το τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «ALEXANDRA A», σημαίας Μάλτας, (εντός ελληνικού SRR) και κατευθύνθηκε προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα.
Οπως τονίζεται, ο πλοίαρχος του παραπάνω πλοίου, το οποίο ανήκει σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρία, αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.
Τα 19 άτομα οδηγήθηκαν τελικά στα τουρκικά παράλια. Έτσι, από τους 96 διασωθέντες, οι 72 κατέληξαν στη Ρόδο, οι 5 στην Κάρπαθο και 19 σε τουρκικό έδαφος.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική επιχείρηση που ήταν σε εξέλιξη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν δι’ ασυρμάτου ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού που είχαν σπεύσει στην περιοχή, ενώ προσπάθησαν και να προκαλέσουν επεισόδιο με την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος».
Οι Τούρκοι καλούσαν συνεχώς τους Έλληνες να αποχωρήσουν λέγοντάς τους ότι είναι σε τουρκική περιοχή.